Lagarde: "Tots hem subestimat la recuperació i la inflació"

És crític determinar "quant durarà la pressió dels preus", assenyala la presidenta del BCE

Noemí Jansana
Bolsamania | 21 gen, 2022 15:02
lagarde davos

El Banc Central Europeu (BCE) ja està treballant en mesures per ajustar tots els seus instruments i el seu full de ruta si les projeccions de l'entitat donen indicis que les pressions inflacionistes seran diferents als propers mesos. Així ho ha assegurat la presidenta de l'institut emissor, Christine Lagarde, durant la taula rodona sobre Perspectives de l'Economia Global del Fòrum Econòmic Mundial. Així mateix, ha reconegut que “totes les economies han subestimat la inflació”.

La cap del BCE ha argumentat que governs i organismes monetaris han “rebut una lliçó d'humilitat”, ja que igual que van errar a calcular el repunt en les taxes d'índex de preus al consum (IPC), ho van fer amb la fortalesa de la economia, arribats a aquest punt de la pandèmia, i la robustesa de l'ocupació. “La recuperació ha sobrepassat les nostres expectatives. Fa un any no sabíem que ens recuperaríem tan aviat i tan fortament”.

"Els èxits científics, concretament les vacunes, han avançat més ràpid del que es pensava i les polítiques monetàries i fiscals s´han combinat", ha argumentat Lagarde. Al seu parer, això ha portat les economies a “ser víctimes del nostre propi èxit”, cosa que no evita “la dependència de les dades”.

La taxa d'inflació de la zona euro va marcar un màxim històric del 5% al desembre passat i, segons els pronòstics del mateix BCE, s'espera que continuï per sobre de l'objectiu d'estabilitat de preus del 2% durant aquest any. Lagarde ha reconegut que aquesta és una xifra impressionant i inesperada, però ha puntualitzat que "hem de preguntar-nos, d'on ve i si és lògic que això duri". El banc central està tractant de saber quant s'han de sostenir en el temps les pressions dels preus, ha explicat, “una cosa crítica per construir la nostra resposta política”.

Tot i això, s'ha cenyit a anteriors declaracions quan ha afirmat que l'institut emissor no veu que l'alça d'inflació perdurarà, però reconeix que “hi ha moltes incerteses”. Amb tot, Lagarde ha asseverat que el BCE té la certesa que els preus de l'energia se suavitzaran el 2022 i que “gradualment el número de l'IPC declinarà”. “Això vol dir que hem d'estar oberts a qualsevol fluctuació”, ha reconegut.

contador