L'OCDE observa una "forta desacceleració" a Espanya pel coronavirus

Així ho ha advertit la pròpia institució internacional

Bolsamanía
Europa Press | 08 abr, 2020 18:24 - Actualitzat: 18:24
ep la centrica plaza mayor de madrid vacia durante el estado de alarma decretado por el coronavirus
Joaquin Corchero / Europa Press

L'economia espanyola mostra símptomes d'una "forta desacceleració" a conseqüència de l'impacte de la pandèmia de Covid-19 i de les mesures de contenció implementades pel Govern, en línia amb la profunda deterioració observada de manera generalitzada entre les economia de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), segons ha advertit la institució internacional.

"L'índex compost d'indicadors líders (CLI) per a Espanya apunta a una forta desacceleració, com a la majoria de les economies de l'OCDE", ha explicat a Europa Press un portaveu de l'OCDE, després que l'última dada d'aquest indicador avançat s'hagi situat en 97,83 punts, enfront dels 98,96 de febrer.

D'aquesta manera, l'indicador dissenyat per l'OCDE per anticipar punts d'inflexió en l'activitat econòmica relativa a la tendència durant els següents sis a nou mesos ha registrat en el cas d'Espanya una caiguda mensual d'1,13 punts, en línia amb la reculada de la mitjana de l'eurozona, mentre que en comparació amb el mateix mes de 2019 la baixada ha estat de 2 punts.

En el conjunt de l'anomenat 'club dels països rics', l'indicador avançat s'ha situat al març en 98,8 punts, amb una reculada de vuit dècimes respecte de febrer, suggerint també una forta desacceleració econòmica, diagnòstic que també adjudica l'OCDE a l'economia de la zona euro, el CLI de la qual ha baixat a 98,2 punts des dels 99,4 de febrer.

"Els CLI de març de 2020 van registrar les majors caigudes de la sèrie a la majoria de les grans economies, en línia amb el considerable 'xoc' econòmic causat per la pandèmia de Covid-19 i el seu impacte immediat sobre la producció, el consum i la confiança arran de les mesures de confinament", ha assenyalat l'OCDE.

En aquest sentit, entre les majors economies pertanyents a l'organització, els Estats Units ha registrat una baixada de 0,59 punts de la dada, fins a 98,9 enters, la qual cosa s'interpreta com una "forta desacceleració" de l'activitat econòmica, una cosa aplicable a les economies d'Alemanya, França o Itàlia, amb descensos de l'indicador de 1,93, 0,54 i 1,37 punts, respectivament.

L'OCDE, que va cancel·lar la publicació al febrer del seu 'termòmetre econòmic' per poder incloure-hi la deterioració provocada pel brot de coronavirus, ha advertit que la considerable incertesa sobre la possible durada de les mesures de bloqueig imposa serioses restriccions sobre la capacitat dels indicadors principals per predir moviments futurs en el cicle econòmic.

"Els CLI encara no poden anticipar el final de la desacceleració, especialment perquè encara no és clar per quant temps, ni amb quina severitat es mantindran les restriccions. No obstant això, a mesura que la situació s'estabilitzi, fins i tot amb un bloqueig més prolongat, el CLI començarà a recuperar la seva capacitat de predicció, a mesura que les empreses i els consumidors comencin a adaptar-se a noves realitats", ha afegit.

contador