ANÀLISI

Ingrés mínim: un potencial colador per a l'economia submergida i que elevarà l'atur

Els incentius per cercar treball, essencials per evitar que es converteixi en un nou PER

Eduardo Segovia
Bolsamania | 02 jun, 2020 17:56
escriva iglesias portada

L'ingrés mínim vital que el dilluns es va publicar al BOE neix amb greus deficiències. D'una banda, no aflorarà l'economia submergida, sinó que serà un potencial colador perquè es beneficiïn d'aquesta prestació aquells que treballen en 'negre'. Per un altre, queden sense definir els incentius per cercar feina quan es cobra aquest ingrés, i això serà crucial perquè no es converteixi en un nou PER. En qualsevol cas, dispararà l'atur registrat i incrementarà encara més el deute públic. I segueix la línia del Govern de subvencionar els que perdin la feina, en comptes de donar incentius perquè la mantinguin.

Una de les explicacions més esteses de per què a Espanya no es podia fer un confinament voluntari com a molts altres països, sinó que havia de ser obligatori, és que "som com som" i no el respectaríem (cosa que comprovem ara amb els incompliments massius durant la desescalada). Amb l'ingrés mínim passa el mateix: al país de "Rinconete i Cortadillo", el disseny d'aquesta prestació hauria d'haver tingut en compte aquesta idiosincràsia a l'hora de dissenyar-la, per evitar la picaresca generalitzada.

Però no s'ha fet. Més enllà de la qüestió ideològica de si ha d'haver-hi o no haver-hi una paga de l'Estat per als qui tenen menys recursos, el seu disseny deixa molt a desitjar, apel·la a un bonisme impropi d'un país amb entre el 20% i el 25% del PIB en l'economia informal. Així el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, considera que aquest ingrés farà aflorar l'economia submergida... quan no hi ha cap impediment per cobrar la prestació i continuar treballant en negre.

El seu argument és que els sol·licitants hauran de fer la declaració de la Renda. Sí, hi ha gent que és fora del sistema que hi haurà d'entrar, però la majoria dels que cobren en B sí que fan la declaració (perquè cobren una part en A). I a més, presentar-la no implica dir la veritat. De fet, hi haurà molts que declarin zero ingressos, per què no? L'altre element clau són les sancions, que solament són perdre la prestació durant tres o sis mesos i, com a molt, haver de retornar el que s'hagi cobrat il·legalment. Ni multes ni embargaments, ni cap altra mesura dissuasiva del frau.

NO CAL CERCAR FEINA PER COBRAR

L'altre gran problema del disseny de la mesura és que el requisit per sol·licitar l'ingrés mínim no és cercar feina, sinó simplement apuntar-se a l'atur. La qual cosa tindrà com a efecte immediat una pujada de la taxa de desocupació de fins a 5 punts, segons alguns experts, perquè aquestes persones ara mateix no formen part de la població activa (tant les que no treballen com les que ho fan només en B). Clar que a Espanya les polítiques actives d'ocupació autonòmiques són un desastre, així que també és complicat lligar-hi els requisits per accedir a la prestació.

Aquí arribem a un punt crucial perquè funcioni: com incentivar la cerca d'ocupació per evitar que es converteixi en un nou PER (Pla d'Ocupació Rural) en el qual als receptors els interessi més seguir a l'atur que acceptar una feina. De moment, Escrivá i Pablo Iglesias només han dit que el salari no es restarà complet de l'ingrés mínim, però el detall el deixen per a un reglament que trigarà a aprovar-se. I l'incentiu -és a dir, la part de l'ingrés mínim que conservarà després d'acceptar una feina- hauria de ser prou elevat perquè tingui sentit.

NO HI HA INCENTIUS FISCALS

Perquè el que no es contempla en cap cas és donar incentius fiscals, que seria el més eficaç. I no sols per als treballadors, sinó també -i sobretot- per als empresaris, perquè tinguin un al·licient a contractar-los i a fer-ho en A. Però aquí es trasllueix de nou la ideologia que inspira aquest Govern, que l'impulsa a subvencionar a qui perd la feina, en comptes de prendre mesures per intentar que la conservin en la crisi actual.

Amb aquest plantejament, i a falta de conèixer el famós reglament, de moment tenim una mesura que és un potencial colador per a l'economia submergida (no un efecte crida, com diuen alguns, ja que exigeix un any de residència legal a Espanya) i que no incentiva la cerca d'una ocupació ni la contractació de treballadors en 'blanc'. I que suposarà un altre increment del deute públic, molt superior al que seria necessari si no hi hagués frau. Com si no s'hagués de disparar prou amb la crisi que tenim a sobre.

contador