El Govern envia a Brussel·les el pla pressupostari per 2019

Després de l'acord assolit amb Units Podem fa uns dies

Bolsamanía
Europa Press | 15 oct, 2018 11:43 - Actualitzat: 11:43
ep en cadiz la ministrahacienda maria jesus montero
Eduardo Ruiz - Europa Press

El Govern remet aquest dilluns a la Comissió Europea el pla pressupostari de 2019 que inclourà bona part de les mesures recollides a l'acord pressupostari subscrit el passat dijous amb Units Podem, així com les xifres macroeconòmiques i la previsió d'ingressos i despeses derivada de les mesures fiscals previstes.

L'enviament de l'esborrany pressupostari a Brussel·les es produirà després que el document rebi l'aval durant una nova reunió extraordinària del Consell de Ministres, després de la qual està previst que compareguin en roda de premsa la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i la ministra d'Economia i Empresa, Nadia Calviño, al costat de la portaveu del Govern, Isabel Celaá.

Durant la roda de premsa de dijous passat (es va avançar un dia en ser divendres festiu), Montero va detallar que es preveu una recaptació de 5.678 milions d'euros amb les mesures de la reforma fiscal i lluita contra el frau acordades amb Podem per als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2019, sense incloure-hi els ingressos per cotitzacions, i una despesa de gairebé 2.082 milions d'euros associat només a l'Administració General de l'Estat (AGE), sense incloure-hi, per tant, les despeses associades a les comunitats autònomes , que manegen Educació i Sanitat, ni la despesa relativa a la Seguretat Social, al qual s'inclou la revaloració de les pensions.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i la d'Economia, Nadia Calviño, seran les encarregades de detallar-ne les noves xifres

Tot i això, ha reconegut que les xifres totals referides a l'acord assolit amb Podem "s'aproximaran" a les donades pel secretari general de Podem, Pablo Iglesias, que eleva la despesa a 5.729 milions d'euros i els ingressos a 7.240 milions d'euros.

Aquest dilluns Calviño detallarà les xifres macroeconòmiques, que actualment se situen, en el cas de les previsions de creixement, al 2,7% aquest any i al 2,4% el 2019. La senda de dèficit plantejada pel Govern i rebutjada pel Congrés planteja un dèficit del 2,7% aquest any, cinc dècimes més que el camí de l'Executiu de Rajoy, un 1,8% per 2019 (cinc dècimes més) i un 1,1% per al 2020 (vuit dècimes més).

Montero i la resta de membres del Govern han criticat en reiterades ocasions el rebuig del PP i Cs a la nova senda, que suposa una relaxació de 6.000 milions dels objectius, acordada, a més, amb Brussel·les, així com la seva oposició a la reforma 'exprés' plantejada pel Govern per eliminar el veto del Senat al camí d'estabilitat pressupostària. En tot cas, Montero ha apuntat que el sostre de despesa no variarà tot just d'una senda a una altra.

En tot cas, el Govern va demanar suport a la resta de formacions per als PGE i va dir que "totes" les parts hauran de renunciar-hi a alguna cosa. La portaveu del Govern, Isabel Celaá, va fer una crida als partits catalans per comptar amb el seu suport, ja que es destinaran 2.200 milions a Catalunya.

Per la seva banda, el PDeCAT es va obrir a negociar els nous comptes, tot i que considera que hi ha mancances al pacte anunciat, alhora que ERC ha advertit que el seu partit no negociarà si no hi ha abans "moviments immediats" de Sánchez a favor dels presos sobiranistes i l'autodeterminació de Catalunya.

Mentre, des del PNB van descriure l'acord com "unes línies generals" per a Europa i creuen que després començarà la veritable negociació. Mentrestant, al PP veuen en l'acord "la llavor de la pròxima crisi econòmica a Espanya", amb mesures que "porten a més atur, més impostos, més inflació i menys creixement".

L'ACORD AMB PODEM

Entre les principals mesures que recull l'acord pressupostari subscrit entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, es troba l'augment a 900 euros del salari mínim, i l'alça del 3% en pensions mínimes i no contributives (cost de 384 milions). La resta de les pensions augmentaran un 1,6% (cost 704.000.000), segons l'IPC previst per l'any que ve.

La recuperació del subsidi per desocupació per a majors de 52 anys, la reforma el 2019 del sistema de cotització dels treballadors autònoms per vincular-lo als seus ingressos reals o la derogació dels aspectes "més lesius” de la reforma laboral de 2012 són altres dels aspectes en matèria laboral.

En matèria d'habitatge, recull un increment del 38% del pressupost per habitatge amb major protecció per als inquilins, la regulació pels ajuntaments dels preus dels lloguers a zones tensades, l'augment del termini de pròrroga obligatòria dels contractes de lloguer de tres a cinc anys o el ja anunciat pla per construir 20.000 habitatges de lloguer.

També inclou una "profunda" reforma del bo social elèctric i la creació d'un bo general, que inclourà el bo gasista, per tal de permetre que "qualsevol llar pugui realitzar un consum mínim d'energia”.

REFORMA FISCAL

En matèria impositiva, el tipus màxim de l'IRPF s'elevarà dos punts per a les rendes a partir de 130.000 euros el 2019 i augmentarà quatre punts per als ingressos superiors a 300.000 euros. Actualment, el tipus màxim de l'impost se situa al 45% en el tram estatal. Montero va dir que la pujada afectarà només el 0,5% de contribuents; Gestha calcula que afectarà més de 121.500 persones i la recaptació serà de 860 milions.

Igualment, s'estableix una tributació mínima d'un 15% sobre la base imposable positiva de l'Impost de Societats per a grans corporacions i la disminució del tipus nominal del 25% al ​​23% per a petites empreses que facturin menys d'un milió d'euros.

En paral·lel, s'elevarà la fiscalitat de l'estalvi, que s'incrementarà en quatre punts percentuals per a rendes superiors als 140.000 euros, fins al 27%; s'augmentarà l'Impost sobre el Patrimoni un 1% a fortunes de més de 10 milions d'euros i es baixarà del 10% al 4% el tipus de l'IVA aplicat als productes d'higiene femenina, així com del 21% al 10% el que graven els serveis veterinaris. L'equiparació del dièsel amb la gasolina s'inclourà a la Llei de Canvi Climàtic o als PGE.

Es crearà un impost sobre determinats serveis digitals, que gravarà les empreses amb ingressos anuals totals d’almenys 750 milions i amb ingressos a Espanya superiors als 3 milions d'euros, per gravar un 3% els serveis de publicitat en línia, serveis d'intermediació en línia i la venda de dades generades a partir d'informació proporcionada per l'usuari. Un altre impost que veurà la llum és el de les Transaccions financeres que gravarà amb un 0,2% les operacions de compra d'accions espanyoles executades per operadors del sector financer.

En lluita contra el frau s'afegirà a la llista de morosos de l'Agència Tributària els responsables solidaris i es reduirà l'import de deute per ser inclòs a la llista a 600.000 euros, enfront de l'import de milió d'euros actual. També es reduirà a 1.000 euros els pagaments que empresaris i professionals poden realitzar en efectiu i es prohibiran les amnisties fiscals.

MESURES SOCIALS

En matèria social es fixaran permisos de paternitat i maternitat iguals i intransferibles i remunerats per llei. El 2019 el permís de paternitat s'ampliarà a vuit setmanes, amb un cost de 300 milions d'euros; s'augmentaran les beques i ajudes a l'estudi, reducció de les taxes universitàries a nivells precrisi i es procedirà a la universalització i gratuïtat de l'educació de 0 a 3 anys permetent als ajuntaments amb superàvit invertir en escoles infantils.

Els PGE inclouran un increment de la prestació per fill a càrrec fins als 473 euros anuals als PGE amb l'objectiu que gairebé 100.000 nens surtin de la pobresa severa; s'invertiran 25 milions d'euros en ajudes per a menjador i es destinaran 515 milions d'euros més per al Sistema de Dependència, fins als 1.800 milions. A més, veurà la llum un nou pla d'ajudes econòmiques per al vehicle elèctric, "estable i ininterromput" fins al 2020 i s'augmentarà el pressupost per a ciència i R+D+I en un 6,7% el 2019.

contador