El Govern amplia terminis i elimina tràmits per a agilitar la concessió de l'ingrés mínim

S'estén el període de retroactivitat del 15 de setembre al 31 de desembre

També s'elimina el requisit de cercar feina per poder demanar la prestació

Bolsamanía
Europa Press | 22 set, 2020 18:18
ep la ministra de trabajo y economia social yolanda diaz la ministra de hacienda y portavoz maria
Pool

El Govern ha aprovat aquest dimarts, a la reunió del Consell de Ministres, ampliar terminis i eliminar tràmits per a "agilitar" les concessions de l'Ingrés Mínim Vital (IMV). Ho ha fet després de les crítiques que ha rebut per la lentitud de l'Administració a l'hora d'aprovar aquestes prestacions, que ha reconegut el col·lapse.

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, i el vicepresident segon i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, han introduït a última hora en el decret del teletreball mesures com l'ampliació dels terminis per al pagament retroactiu i l'eliminació del requisit d'estar inscrit com a demandant d'ocupació. Així ho ha explicat la portaveu del Govern i responsable d'Hisenda, María Jesús Montero, en roda de premsa.

Montero ha indicat que, després dels primers mesos de vigència de l'ingrés mínim, que ha qualificat "com una de les normes més importants de la legislatura", ara l'Executiu ha incorporat a la mesura "alguns aspectes de millora que permeten donar resposta en un termini de temps més curt" a les sol·licituds.

La ministra portaveu ha destacat l'extensió del període de retroactivitat del 15 de setembre al 31 de desembre, "perquè les sol·licituds que es presentin fins a finals d'any tinguin efectes econòmics des del dia 1 de juny". Així mateix, també s'ha referit a l'ampliació del termini per a resoldre i notificar aquestes sol·licituds fins a 6 mesos, "garantint la tramitació de totes les peticions rebudes fins a l'actualitat".

JA NO CAL SER DEMANDANT D'OCUPACIÓ

El Govern també ha aprovat eliminar el requisit previ d'estar inscrit als Serveis Públics d'Ocupació per poder sol·licitar l'ingrés mínim, de manera que ara aquesta obligació es converteix en un procediment que "es podrà fer durant els sis mesos posteriors al reconeixement de la prestació".

Els departaments d'Escrivá i d'Iglesias han impulsat també facilitats per a l'encreuament de dades per part de l'Administració amb els beneficiaris que estan en poder del padró. L'objectiu és obtenir una informació automàtica i eliminar un tràmit. Així mateix, s'afavorirà que els beneficiaris actuals de les rendes bàsiques pròpies de les autonomies passin a ser-ho també de l'IMV, reconeixent, així, les resolucions dels funcionaris que treballen a aquest nivell.

Montero ha assegurat que el Govern continuarà treballant en aquest paquet de mesures per a agilitar aquesta prestació i ha indicat que s'anirà ampliant "durant les pròximes setmanes", als següents Consells de Ministres.

contador