La Xina no emetrà un objectiu de creixement per a 2020 pel virus

L'any passat, el PIB xinès va créixer un 6,1%

Bolsamanía
Bolsamania | 22 mai, 2020 10:10
ep un paciente de coronavirus recuperado se prepara para donar plasma en el distrito de wanzhou en
HE HONGZE/XINHUA - Archivo

A causa de la incertesa causada per l'emergència de la Covid-19, el govern xinès no ha emès un objectiu de creixement per a 2020, cosa que no succeeïa des de 1990.

"M'agradaria assenyalar que enguany no hem establert un objectiu específic de creixement econòmic", va dir el primer ministre xinès, Li Keqiang, en un text en anglès de l'informe de treball presentat el divendres, segons recull la CNBC. "Això es deu al fet que el nostre país afrontarà certs factors que són difícils de predir en el seu desenvolupament per la gran incertesa derivada de la pandèmia de Covid-19 i l'entorn econòmic i comercial mundial", va dir Li.

L'objectiu de creixement anual per part de les autoritats xineses forma part de la documentació de treball que s'inclou habitualment a l'informe que es presenta cada any a la sessió parlamentària, que en aquesta ocasió se celebra amb gairebé tres mesos de retard respecte de la data prevista inicialment, el 5 de març, a conseqüència de la pandèmia.

Al primer trimestre de 2020, quan el gegant asiàtic va notar més l'impacte de la pandèmia i de les mesures de confinament, el PIB de la Xina va registrar una caiguda del 6,8% en termes anualitzats, la caiguda més gran de tota la sèrie històrica, que es remunta a 1992.

"No fixar una meta específica per al creixement econòmic ens permetrà concentrar-nos a garantir l'estabilitat als sis fronts i la seguretat de les sis àrees", va afegir Li en referència en primer lloc a l'ocupació, la inversió estrangera, el comerç exterior, el sector financer i les expectatives econòmiques, així com les àrees d'ocupació, mercat, alimentació, energia, funció pública i necessitats bàsiques.

"Així, podrem mantenir estables els fonaments de l'economia ", va defensar el primer ministre xinès, per a qui "el manteniment de la seguretat ha de brindar l'estabilitat necessària per a perseguir el progrés, establint així una base sòlida per aconseguir l'objectiu de construir una societat pròspera."

Durant la cerimònia d'obertura, Li també va indicar que la Xina emetrà deute púbic per import d'un bilió de iuans (128.464 milions d'euros) per finançar la lluita contra la Covid-19, cosa que incrementarà el dèficit en la mateixa proporció, fins a situar-se per sobre del 3,6% del PIB, comparat amb un 2,8% al 2019.

"Malgrat adoptar un estímul relativament contundent, els líders xinesos semblen no fer-se il·lusions; retornar l'economia a la seva senda serà un procés difícil i prolongat. Enlloc d'establir un objectiu de creixement anual del PIB inassolible, simplement no en van publicar cap, per primera vegada en dècades", va indicar Julian Evans-Pritchard, analista de Capital Economics.

D'altra banda, el primer ministre xinès va assenyalar la voluntat de Pequín de continuar col·laborant amb els Estats Units en la implementació de l'acord comercial de primera fase entre tots dos països. "Treballarem amb els EUA per implementar la fase u de l'acord comercial", va afirmar, subratllant que la Xina continuarà promovent la cooperació econòmica i comercial amb d'altres països.

contador