L'euro baralla contra la pressió baixista pel pressupost d'Itàlia

Les tensions entre Brussel·les i Roma tornen a impulsar el dòlar com a actiu refugi

Per

Bolsamania | 21 nov, 2018

Actualitzat : 14:08

El dòlar ha ampliat els seus guanys de la passada nit contra l'euro i ha enviat la moneda comunitària fins a un mínim durant la sessió a prop dels 1,1350 dòlars, des d'on es recupera i tracta de consolidar els 1,1400 'bitllets verds'. Els analistes assenyalen que les incerteses sobre el pressupost italià mantenen els inversors a les trinxeres, mentre que la creixent preocupació sobre la disputa comercial entre els EUA i la Xina ha tornat a activar el paper del dòlar com a actiu refugi.

El sentiment baixista s'ha vist exacerbat durant les últimes hores també pels temors d'una frenada en el creixement mundial, cosa que impulsa les monedes considerades com a valors segurs, com és el cas de la divisa dels EUA i el ien. L'aversió al risc que ha calat entre els inversors ha enviat una pilota d'oxigen al 'bitllet verd', que ha estat sota pressió a causa de diversos comentaris cautelosos de membres de la Reserva Federal (Fed), que han fet pensar els mercats que el banc central revisaria la seva política d'augment de taxes d'interès.

A Europa, a aquest còctel se suma el drama del Brexit, que marca el compàs en la lliura i les tensions entre Roma i Brussel·les pel pressupost de la tercera potència de l'Eurozona. Al Regne Unit, la lliura ha perdut la pilota d'oxigen rebut ahir després del suport del governador del Banc d'Anglaterra (BoE) al preacord del Brexit i cotitza gairebé plana als 1,2800 dòlars.

L'euro és una altra història. La moneda s'ha vist llastada per la caiguda dels mercats italians i es canvia de mans als 1,1380 dòlars després que la prima de risc del bo italià es disparés a un màxim de cinc anys pel repunt dels rendiments de la renda fixa. Van ser les paraules del viceprimer ministre italià Luigi Di Maio, que va mantenir el seu rebuig a revisar els punts clau de les comptes del país, cosa que va provocar el desastre.

"També hi va haver preocupacions al voltant dels sectors bancaris grecs i italians", expliquen els analistes de Sucden, que indiquen que esperen caigudes més importants en la moneda per l'increment de la incertesa abans de la resposta de la Comissió Europea de dimecres al pressupost italià i l'amenaça d'una acció punitiva contra el govern populista del país.

El veredicte de Brussel·les ha transcendit cap al mig dia i, com s'esperava, ha rebutjat el pressupost d'Itàlia i ha demanat iniciar el procediment de dèficit excessiu pel seu elevat deute públic, que supera el 130% del PIB, i per l'absència de mesures per reduir-la, cosa que podria desembocar en una multa d'uns 3.500 milions d'euros. L'euro no s'ha immutat davant aquesta resolució, ja que havia estat descomptada anteriorment pel mercat.

Últimas noticias