Els Amodio retornen l'ambició a OHL: preveuen augmentar les vendes un 35%

La constructora espera aconseguir uns ingressos de 4.000 milions d'euros a mig termini

Per

Bolsamania | 16 jun, 2020

L'arribada de la família Amodio a la presidència de OHL ha impregnat d'ambició les perspectives de la companyia per als propers anys. Malgrat els números vermells dels últims quatre exercicis, creu haver deixat els seus problemes enrere i preveu tornar aviat a la senda de la rendibilitat, arribant a una facturació de 4.000 milions d'euros a mig termini. Es tracta d'un objectiu gens senzill, que suposarà augmentar un 35% els ingressos del 2019.

En concret, les vendes de l'any passat van arribar a 2.960 milions, un 1,8% més que les de l'exercici 2018. A aquest ritme trigaria uns 17 anys a obtenir els anhelats 4.000 milions de facturació. I convé recordar que, encara que la construcció no sigui l'activitat més afectada, el món està immers en la crisi econòmica que ha provocat el coronavirus. De fet, la pandèmia va obligar a OHL a realitzar un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que afecta uns 1.300 treballadors.

No obstant això, a la seva carta de presentació, els germans Amodio es van mostrar convençuts de poder retornar-li la viabilitat a OHL a curt termini, a més de "reactivar la seva capacitat financera i el seu prestigi empresarial". I hauran d'aconseguir-ho des de la primera línia de batalla, després que Juan Villar-Mir hagi cedit la presidència a Luis Amodio.

Els empresaris mexicans no van poder traslladar aquest missatge de confiança als accionistes, ja que no van participar a la junta anual celebrada aquest dilluns perquè encara no s'havia ratificat el seu nomenament. L'encarregat va ser el conseller delegat de la constructora, José Antonio Fernández Gallar, que amb els Amodio en una pantalla situada a la seva esquena (van seguir la junta de manera telemàtica) va defensar que la companyia "camina cap a la senda de la rendibilitat".

Fernández Gallar també va aprofitar per treure pit i assegurar que l'arribada d'aquests nous inversors es deu al fet que OHL "torna a ser una empresa competitiva" després d'haver reduït el seu endeutament i augmentat la seva liquiditat durant l'últim any. I, en part té raó, perquè ha aconseguit enllaçar cinc mesos amb un resultat brut d'explotació (ebitda) positiu.

Durant la junta d'accionistes, també va pintar les línies que han de guiar la companyia cap a aquesta desitjada rendibilitat. A més de l'esmentat increment de les vendes, l'objectiu és potenciar el seu negoci concessional, situar el marge de ebitda per sobre del 4% i reduir l'apalancament. Entre les prioritats també s'hi troba un estricte control de la caixa, exigint un 'cash flow' positiu a tots els projectes i buscant monetitzar tots aquells actius no estratègics. I des del punt de vista de la rendibilitat, l'objectiu serà perseguir una millora continuada dels marges.

CANVI A LA PRESIDÈNCIA

Aquest dilluns es coneixia que Juan Villar-Mir abandonava la presidència en favor de Luis Amodio. Des que es van convertir en els accionistes de referència, la família mexicana va deixar clar que no havia invertit en OHL per tenir-hi un paper testimonial. I així ho està demostrant.

Però Villar-Mir no abandonarà la companyia, sinó que passarà a ser el vicepresident primer del consell d'administració. Sabedor d'aquesta situació, durant la junta d'accionistes va voler donar-los la benvinguda i va destacar que s'apropa "una nova etapa que la companyia emprèn amb molta il·lusió, i tenint present que el nostre objectiu és continuar contribuint al creixement de la societat gràcies al desenvolupament de grans projectes d'infraestructura".

Villar-Mir també va aprofitar la seva intervenció per agrair la tasca de tots aquells que han lluitat contra la Covid-19 i enviar un missatge d'optimisme: "Estic segur que a Espanya serem capaços de renéixer d'una situació molt difícil per tornar a ser el que sempre hem estat". Fins i tot es va arribar a guardar un minut de silenci en record de les víctimes del coronavirus, un gest que no ha estat gens habitual a les moltes juntes d'accionistes telemàtiques que han celebrat diferents empreses espanyoles aquestes últimes setmanes.

Últimas noticias