IAG i la resta d'aerolínies perdran la meitat dels ingressos pel Covid-19

IATA preveu una caiguda del trànsit de passatgers del 48% respecte a l'any passat

Per

Europa Press | 14 abr, 2020

L'Associació Internacional de Transport Aeri (IATA) ha elevat aquest dimarts les previsions de pèrdues per al sector de transport aeri de passatgers, i ara calcula que arribaran a 314.000 milions de dòlars (286.500 milions d'euros) el 2020, per l'impacte de la crisi del coronavirus.

Aquesta reducció suposarà un enfonsament dels ingressos de les companyies del sector del 55% respecte a 2019 a causa de les restriccions de moviments decretades pels governs de tot el món per intentar frenar l'expansió de la pandèmia.

La previsió afecta IAG, la matriu d'Ibèria, Vueling, British Airways i Aer Lingus, que passa per una situació límit, amb la majoria dels seus avions en terra.

Les perspectives de la IATA sobre l'impacte del coronavirus, que estimaven el 24 de març unes pèrdues de 252.000 milions de dòlars (229.948 milions d'euros), ara s'han vist agreujades davant l'"aprofundiment significatiu" de la crisi des que es van publicar aquestes previsions.

A més, l'Associació preveu una caiguda del trànsit de passatgers del 48% respecte a l'any passat, cosa que suposarà un impacte fort per als resultats financers de les companyies aèries.

"El panorama de la indústria s'enfosqueix cada dia més. La magnitud de la crisi fa que sigui poc probable una forta recuperació en forma de V. Essent realistes, serà una recuperació en forma d'U amb els viatges nacionals recuperant-se més de pressa que el mercat internacional", ha assegurat Alexandre de Juniac, conseller delegat de la IATA.

A més, ha advertit que les aerolínies podrien gastar fins a 61.000 milions de dòlars de reserves d'efectiu només al segon trimestre, la qual cosa posa en risc 25 milions d'ocupacions que depenen de l'aviació. IAG va haver de cancel·lar el seu dividend complementari de 2019 després de retallar les seves operacions en un 90%.

SUPORT ESTATAL

Davant l'impacte de la crisi sobre el sector de l'aviació i les seves conseqüències per al turisme a nivell mundial, la IATA ha demanat que els governs incloguin l'aviació als paquets d'estabilització davant la pandèmia.

"L'alleujament financer per a les aerolínies avui dia hauria de ser una mesura de política crítica per als governs. El suport a les aerolínies mantindrà les cadenes de subministrament vitals funcionant durant la crisi. Cada ocupació en les aerolínies salvat preservarà 24 llocs de feina més", ha explicat de Juniac.

En aquest sentit, ha demanat als governs suport financer directe als transportistes de passatgers i de càrrega per compensar la reducció dels ingressos i la liquiditat atribuïble a les restriccions de viatge imposades.

A més, ha instat a facilitar préstecs, garanties de préstecs i suport al mercat de bons corporatius per part dels governs o els bancs centrals, i a rebaixar els impostos sobre la nòmina de sous pagats fins avui i/o una pròrroga dels terminis de pagament per a la resta de 2020, juntament amb una exempció temporal dels impostos sobre els bitllets i altres gravàmens.

Últimas noticias