La inflació a Espanya escala fins al 3,3%, mentre l'IPC subjacent se situa al 0,7%

L'IPC general repunta des del 2,9% interanual de juliol i el subjacent des del 0,6%

Per

Bolsamania | 14 set, 2021

L'índex de preus al Consum (IPC) a Espanya va repuntar fins al 3,3% en taxa interanual durant el mes d'agost, segons ha confirmat l'Institut Nacional d'Estadística. Es tracta de la taxa més elevada des d'octubre de 2012. L'IPC subjacent, que exclou els aliments i l'energia, va avançar una dècima en taxa interanual, fins al 0,7%.

La taxa interanual del 3,3% suposa una variació de l'índex mensual del 0,5%, quatre dècimes per sobre de la taxa general del mes de juliol i en línia amb el que va avançar per l'INE a mitjans d'agost.

Els grups que destaquen per la seva influència en l'increment de la taxa anual són els següents:

Habitatge, la variació del qual anual se situa a l'11,5%, més de dos punts per sobre de la registrada al mes passat, a conseqüència de l'augment dels preus de l'electricitat, més elevat en aquest mes que a l'agost de 2020.

Aliments i begudes no alcohòliques, que registra una taxa de l'1,9%, dues dècimes per sobre de la de juliol, a causa de la pujada dels preus de les fruites, enfront de la baixada de l'any passat.

Transport, que incrementa la seva variació tres dècimes, fins al 8,8%. Destaca en aquesta evolució l'augment dels preus dels automòbils, que van descendir el 2020, i, en menor mesura, dels carburants i lubricants per al transport personal, que pugen més aquest mes que l'any anterior.

INFLACIÓ SUBJACENT

La taxa de variació anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) augmenta una dècima, fins al 0,7%, de manera que se situa més de dos punts i mig per sota de la de l'IPC general.

"Aquesta és la diferència més alta entre les dues taxes des del començament de la sèrie, a l'agost de 1986", destaca l'INE.

La taxa anual de l'IPC augmenta en totes les comunitats autònomes a l'agost respecte al juliol. El major increment es produeix a Canàries, amb una pujada de sis dècimes. Per la seva banda, Catalunya, Castella i Lleó i Comunitat Foral de Navarra registren els menors augments de les seves taxes anuals, amb una pujada de tres dècimes en totes elles.

Últimas noticias