El PIB dels EUA creix un 2,9% al quart trimestre, més del que s'esperava

El consens havia pronosticat un increment del 2,6%

Aitor Pereira
Bolsamania | 26 gen, 2023 18:27
photo d archives le president americain biden assiste a un rassemblement du dnc a rockville dans le maryland

El Producte Interior Brut (PIB) dels Estats Units ha crescut, en taxa anual, un 2,9% al quart trimestre del 2022, segons les dades publicades aquest dijous per l'Oficina d'Anàlisi Econòmica del Departament de Comerç, cosa que millora la previsió de consens, que apuntava a un creixement del 2,6%.

Aquest registre suposa una moderació del creixement des del 3,2% registrat entre juliol i setembre, si bé aquesta és la primera estimació oferta, i cal recordar que la dada del tercer trimestre va ser elevada a l'alça, dues vegades, des del 2,6% estimat inicialment.

Segons l'organisme que difon les dades, “el creixement del PIB real va reflectir augments en la inversió en inventaris privats, la despesa del consumidor, la despesa del Govern federal, la despesa del Govern estatal i local i la inversió fixa no residencial, que van ser compensats en part per disminucions en la inversió fixa residencial i en les exportacions".

L'augment de la inversió en inventaris privats va estar liderat per la indústria manufacturera (principalment productes derivats del petroli i el carbó, a més de productes químics), així com per la mineria, els serveis públics i les indústries de la construcció.

L'augment de la despesa de consum va reflectir increments tant en serveis com en béns. Dins dels serveis, la pujada va estar encapçalada per l'atenció de la salut, l'habitatge i els serveis públics, i altres serveis (en particular, els de cura personal). Dins dels béns, el principal contribuent en van ser els vehicles de motor i els seus recanvis.

Pel que fa a la despesa del Govern federal, l'augment va estar liderat per partides no relacionades amb la defensa. L'increment en la despesa de l'administració estatal i local va reflectir principalment una pujada a la compensació dels treballadors.

En comparació amb el tercer trimestre, la desacceleració del PIB va reflectir principalment una caiguda en les exportacions i desacceleracions en la inversió fixa no residencial, la despesa dels governs estatals i locals i la despesa del consumidor. Aquests moviments van ser parcialment compensats per un repunt en la inversió privada en inventaris, una acceleració a la despesa del Govern federal i una disminució menor en la inversió fixa residencial. Les importacions van disminuir menys al quart trimestre que al tercer.

L'índex de preus de les compres internes va augmentar un 3,2% al quart trimestre, en comparació amb un augment de 4,8% durant el període previ. L'índex de preus PCE va augmentar el 3,2%, en descens des del 4,3%. Excloent-ne els preus dels aliments i l'energia, l'índex de preus PCE subjacent va augmentar un 3,9%, també en caiguda des del 4,7%.

Callie Cox, analista per als Estats Units d'eToro, assenyala que “l'economia nord-americana continua esquivant la recessió i la despesa dels consumidors continua sent forta, tant a nivell nacional com mundial. És difícil que es produeixi una recessió quan la demanda és tan resistent, i això és una bona notícia per a un mercat preocupat pel futur de l'economia”.

Per part seva, des d'Oxford Economics destaquen que "la política restrictiva de la Fed i el passat enduriment de les condicions financeres faran que el PIB s'estabilitzi al primer trimestre, abans que comenci una recessió lleu el segon trimestre".

"Creiem que el creixement de la demanda final serà mínim durant els propers dos trimestres, amb una caiguda del PIB general. Si això finalment es declara una recessió dependrà del que passi amb l'ocupació i els ingressos, però és probable que els dos es debilitin notablement. I tingueu en compte que el gairebé estancament de la demanda final no reflecteix l'impacte total de l'enduriment de la Fed, per la qual cosa aquestes dades reforcen la nostra opinió que són innecessàries noves pujades de tipus", destaquen des de Pantheon Macroeconomics.

EL MERCAT LABORAL

Aquest dijous també s'han publicat les peticions de desocupació per a la setmana finalitzada el 21 de gener, durant la qual les sol·licituds van baixar fins a les 186.000, des de les 192.000 registrades durant el període previ (revisat a l'alça des de 190.000), mentre que el consens n'esperava un augment fins a les 205.000.

Els majors augments en sol·licituds inicials es van registrar a Califòrnia (+3.867), Kentucky (+2.559), Puerto Rico (+713), Virgínia (+698) i Maryland (+446), mentre que les majors disminucions es van produir a Nova York (-17.408), Michigan (-5.504), Geòrgia (-4.823), Wisconsin (-4.055) i Nova Jersey (-3.822).

La taxa d'atur va ser de l'1,2%, fet que suposa un increment d'una dècima des de la setmana anterior. A nivell territorial, l'atur va ser més elevat a Nova Jersey (2,5%), Rhode Island (2,4%), Alaska (2,3%), Minnesota (2,3%), Califòrnia (2,2%), Massachusetts (2,1%), Montana (2,1%), Puerto Rico (2,1%), Illinois (2,0%) i Nova York (1,9%).

Els analistes d'Oxford Economics subratllen que "les dades inicials de sol·licituds van caure al nivell més baix des d'abril del 2022", i asseguren que aquest baix nivell "recorda que el mercat laboral segueix sent ajustat, ja que molts ocupadors retenen els treballadors i que als que són acomiadats els resulta relativament fàcil trobar noves feines".

"S'espera àmpliament que la Fed elevi el rang objectiu per a la taxa de fons federals en 25 punts bàsics la setmana que ve, però els mercats laborals ajustats són una de les raons per les quals és probable que la Fed enviï un fort senyal que s'acosten més augments de taxes. El nostre pronòstic és d'un augment de la taxa de 25 punts bàsics la setmana que ve, amb un altre augment probable de 25 punts bàsics al març abans que la política s'estabilitzi durant la resta de l'any”, afegeixen.

contador