Alemanya, a punt de rescatar Uniper pels talls de gas de Rússia

Les dues parts reconeixen negociacions per mitigar l'impacte dels alt preus del gas

Álvaro Estévez
Bolsamania | 30 jun, 2022 13:12
ep planta de almacenamiento de gas de uniper en etzel alemania
UNIPER

El gegant energètic Uniper, el comprador de gas rus més gran d'Alemanya, podria estar a punt de ser rescatat pel govern teutó i així mitigar l'impacte que els talls de gas procedent de Rússia estan tenint a la companyia radicada a Düsseldorf.

Bloomberg informa que Uniper està negociant un possible augment dels préstecs recolzats per l'Estat i fins i tot inversions de capital per assegurar la liquiditat de l'empresa. La crisi podria afectar també Finlàndia, un altre dels països afectats per les retallades russes, ja que el país nòrdic compta amb Fortum Oyj, matriu d'Uniper.

"És cert que el govern alemany i Uniper estan en converses sobre mesures d'estabilització", ha reconegut el ministeri d'Economia teutó en un comunicat, "El motiu és la forta pujada dels preus del gas i la reducció dels volums de subministrament des de Rússia”.

Per part seva, Klaus-Dieter Maubach, director executiu d'Uniper, ha assenyalat que "el desenvolupament del negoci s'ha deteriorat notablement a causa de la guerra a Ucraïna" en un correu electrònic al qual ha tingut accés Bloomberg. La restricció de l'oferta va portar l'empresa a retirar les perspectives per a l'any.

Recentment, el titular d'Economia Robert Habeck va elevar l'alarma energètica al país, alhora que anunciava que intentaria compensar l'escassetat de gas amb carbó. Habeck ha avisat que aquesta reducció del subministrament és comparable a la caiguda de Lehman Brothers prèvia a l'esclat de la crisi financera i ha afirmat que Alemanya està en “una guerra gasística”.

Val a dir que el govern alemany no va posar en marxa una legislació que permetés a les empreses energètiques repercutir l'augment de preus als clients. Ara hi podria haver més pressió per donar respir a les empreses de serveis públics com és el cas d'Uniper. Les autoritats alemanyes han dit que les factures d'energia dels consumidors es podrien duplicar o triplicar com a resultat. "Com que Uniper encara no pot repercutir aquests costos addicionals, això es tradueix en importants càrregues financeres", ha apuntat l'empresa en un comunicat, "També hi ha grans incerteses sobre la situació geopolítica, així com sobre la durada i l'abast de les restriccions" del subministrament de gas rus".

Uniper ja s'enfrontava a una crisi de liquiditat fins i tot abans de la guerra de Rússia a Ucraïna, assenyala Bloomberg, amb fortes oscil·lacions de preus que van obligar l'empresa a demanar prestats 11.000 milions de dòlars. El finançament incloïa 2.000 milions d'euros del banc de desenvolupament estatal alemany KfW.

Segons la companyia alemanya, l'empresa russa Gazprom PJSC està subministrant només un 40% dels volums contractats des de mitjans de juny, després de tallar el flux a través de l'important gasoducte Nord Stream. La crisi també afecta països com França, Itàlia i Àustria.

Les últimes setmanes, els futurs del gas han pujat un 40% i podrien seguir a l'alça. A més, la propera gran prova per als compradors de gas a Europa és quan els fluxos a través de Nord Stream s'aturin completament durant uns 10 dies al juliol per al manteniment previst. Alemanya tem que Rússia decideixi no reprendre els fluxos després de la interrupció.

Uniper ha perdut 1.800 milions d'euros des que es van reduir els fluxos de gas rus a mitjans de juny, i és probable que això augmenti si no s'introdueix un mecanisme per repercutir els costos addicionals d'adquisició, segons Piotr Dzieciolowski, analista de Citi.

"O es reprèn el flux de gas rus o caldrà activar el mecanisme de preus del Pla d'Emergència del Gas per evitar conseqüències molt negatives per al conjunt dels mercats del gas i l'electricitat a Europa", sentencia aquest expert.

contador