Vuit anys de presó per corrupció per a Rafael Correa, expresident de l'Equador

Comparteix condemna amb el que va ser el seu número dos durant la seva legislatura

Bolsamanía
Europa Press | 08 abr, 2020 16:55
ep rafael correa

L'expresident de l'Equador Rafael Correa i el que fóra el seu 'número dos', Jorge Glas, han estat condemnats aquest dimarts juntament amb 16 persones més a vuit anys de presó per cometre un delicte de suborn en el marc del cas 'Sobornos'.

Així, Correa ha estat condemnat 'in absentia' per "liderar una xarxa de corrupció" entre els anys 2012 i 2016 des del Palau de Carondelet i finançar les seves activitats polítiques a canvi de l'adjudicació de contractes a empresaris.

El Tribunal Penal de la Cort Nacional de Justícia, amb el jutge Iván León al capdavant, ha emès sentència de manera telemàtica a causa de les mesures de restricció imposades amb motiu de la pandèmia de coronavirus, segons informacions del diari local 'El Comerç'.

Al costat de Correa i Glas han estat condemnats Alexis Mera, María de los Àngeles Duarte, Walter Solís i Vinicio Alvarado, tots ells antics alts càrrecs del govern equatorià, i dotze persones més.

Abans de llegir la sentència, León ha revelat que el tribunal considera que el delicte ha estat provat i que la Fiscalia ha demostrat l'existència d'una estructura de corrupció en la qual la víctima del delicte és l'Estat.

REDUEIXEN LA CONDEMNA A LES ASSESSORES DE CORREA

Així mateix, ha destacat que el tribunal -format també per Iván Saquicela i Marco Rodríguez- ha determinat després de 32 dies d'anàlisis de proves que l'ex-mandatari coneixia les "aportacions indegudes" realitzades amb finalitats polítiques a través de les seves assessores presidencials.

Les assessores en aquells dies eren Pamela Martínez i Laura Terán, a les quals se'ls ha reduït la condemna per cooperar amb la Justícia en el marc del cas. Martínez havia estat condemnada a 38 mesos de presó i Terán a 19.

L'expresident viu actualment a Bèlgica amb la seva dona, i ha insistit en nombroses ocasions que el judici és una caça de bruixes amb l'únic objectiu final d'acabar amb la seva carrera política abans de les eleccions de 2021.

A les audiències hi han estat convocats més de 120 testimonis -entre perits, agents policials, ex-funcionaris del Govern i empresaris-. A més, ha estat cridat a declarar José Conceiçao Santos, antic advocat d'Odebrecht a l'Equador.

La Fiscalia els acusava de l'existència d'una estructura integrada per funcionaris públics que van facilitar el lliurament de recursos a través de dues modalitats, encreuament de factures i diners en efectiu per part d'empresaris per ser afavorits amb contractes amb l'Estat.

La Fiscalia va presentar més de 800 proves per sustentar la seva acusació durant els onze dies que va durar l'audiència prèvia al judici. A aquests s'hi han sumat els arguments presentats pel Procuradoratge General de l'Estat com a acusació particular. Segons la Fiscalia, els suborns realitzats durant el període que abasta el cas superen els 7,5 milions de dòlars.

Per part seva, Glas, vicepresident de Correa i de Lenín Moreno, actual mandatari, ja està complint una condemna per organitzar un pla per rebre suborns de la brasilera Odebrecht.

El gegant de la construcció va admetre el 2016 haver creat una xarxa de suborns que va repartir milions de dòlars en coimas a polítics a Llatinoamèrica i l'Àfrica per a adjudicar-se contractes de construcció.

contador