Lane (BCE): "Probablement estem a prop del pic de la inflació a la zona euro"

L'economista en cap de l'organisme afavoreix pujades de tipus més petites al desembre

Bolsamanía
Bolsamania | 06 des, 2022 12:34
ep el actual economista jefe del bce philip lane en unas jornadas del banco de espana y el european
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

"Probablement és massa aviat per dir que la inflació ha toca sostre, però estaria raonablement segur que probablement estiguem a prop del pic. Però encara és incert si el pic ja va arribar o arribarà a principis del 2023". Són les declaracions de Philip Lane, l'economista en cap del Banc Central Europeu i membre del Comitè Executiu de l'organisme monetari.

En una entrevista concedida al diari italià Milano Finanza, Lane ha afegit que “la principal incertesa és que hem vist molta volatilitat en els preus del gas. En alguns països les factures dels consumidors s'han mogut molt, mentre que en altres estats algunes empreses de serveis públics encara no han acabat de pujar els preus.

Atesa la pujada molt substancial dels preus de l'energia, no descarto una mica més d'inflació a principis del proper any. Més enllà dels mesos inicials, avançant cap al 2023, a la primavera o l'estiu, hauríem de veure una disminució significativa a la taxa d'inflació. Dit això, el camí de la inflació des dels nivells molt alts actuals fins al 2% encara tindrà el seu temps”.

Qüestionat sobre si el BCE apujarà els tipus 50 o 75 punts bàsics al desembre, després que les dades d'IPC a Espanya, Alemanya i la zona euro s'hagin moderat al novembre, Lane ha dit que "quan teníem tipus molt baixos, pujar 75 punts bàsics era força senzill. Així que tenia sentit al setembre i octubre. Veurem al desembre quina serà la decisió correcta. Però el punt de partida és diferent ara. Ja hem pujat els tipus en 200 punts bàsics. Encara ens guiarem per les perspectives de inflació, però cap reunió no pot decidir la mida apropiada de l'augment sense considerar el punt de partida, que ara és molt més alt que en reunions anteriors”.

Sobre l'entrada de la zona euro en recessió, ha assenyalat que “si hi ha una recessió, serà relativament lleu i de curta durada. Si és de sis mesos i no és severa, la reducció de la demanda agregada en aquest cas seria petita comparació amb una recessió més severa, una de més petita i de menor durada és una bona notícia per a Europa, però també significa que l'impacte antiinflacionari serà relativament limitat”.

"M'adono", ha conclòs Lane "que la càrrega de les pujades de tipus no serà uniforme. Per exemple, les llars amb hipoteques a tipus variable estaran més exposades que aquelles amb hipoteques fixes a llarg termini. Les empreses altament palanquejades també es veuran més afectades, i les implicacions per a les empreses emergents enfront de les empreses madures són diferents".

contador