La sentència de Koenig (SRB) que ha dinamitat el Popular: "És un dels bancs que estem mirant, però no és l'únic"

Les accions de Banc Popular es desplomen un 20% des que la responsable del fons de resolució europeu, Elke Koening, va posar el banc en la seva rada

  • L'SRB va llançar un desmentit el dilluns tot i l'entrevista de la seva responsable
Rubén J. Lapetra
Bolsamania | 01 jun, 2017 12:52 - Actualitzat: 13:43
elke konig
Bundesverband Deutscher Banken-Flickr

Hi ha declaracions que maten bancs. I Banc Popular, el sisè banc espanyol per actius, n’està patint les conseqüències. L'alemanya Elke Koenig, directora del mecanisme europeu de resolució bancària (SRB, per les sigles en anglès), va concedir el passat 23 de maig una entrevista a Bloomberg TV a Berlín dóna la seva opinió sobre els problemes de la banca italiana amb els crèdits morosos, la manca d'eficàcia del rescat públic o la caiguda de l'històric Monte Dei Paschi.

Banco Popular
0,317
  • 0,00%0,00
  • Max: 0,36
  • Min: 0,30
  • Volume: -
  • MM 200 : 0,92
17:35 06/06/17

Però en un determinat moment, el periodista de Bloomberg a Berlín dóna pas a un company a Londres que entra directe al gra preguntant per la situació de l'espanyol Banc Popular per la caiguda dels seus bons convertibles (CoCos) pel risc d'impagament. En un primer moment, König declina referir-se a entitats concretes, però en un instant es torça i deixa el Popular als peus dels cavalls.

"Mai hem parlat de casos individuals, però hi ha diverses entitats al nostre radar. Per descomptat, Banc Popular és un dels casos que estem mirant, però no n’és l'únic", va dir la responsable alemanya del fons europeu de resolució de bancs amb problemes, encarregat d'intervenir entitats des del 2012. La retòrica usada no només ha fet mal al Popular, sinó al propi Govern espanyol, que ha vist com la situació del sector bancari se li ha complicat.

Després de la demolidora declaració, que va despertar els rumors d'intervenció de Banc Popular, el presentador de Bloomberg insisteix i pregunta a Koenig sobre com cal bregar amb aquestes entitats com l'entitat que presideix Emilio Saracho. "No vull parlar de Banc Popular com pots entendre. En general, la manera d'abordar aquests problemes és sempre igual. Abans que arribi al punt de resolució, el banc ha de trobar una solució privada i té alternatives per fer això", va dir la responsable de l'SRB, un equivalent europeu al FROB espanyol i, per tant, el fons encarregat per enterrar i intervenir a les entitats financeres.

DESMENTIMENT DE KOENIG

Una setmana després, a través d'un comunicat, l’SRB de Koenig ha hagut de sortir al pas de les declaracions de la seva responsable per "aclarir certa informació emesa per fonts anònimes a mitjans de comunicació sobre un banc específic". Les accions del banc espanyol s'han desplomat un 20% des de l'entrevista a Koenig. No obstant això, la Junta de Resolució Única ha desmentit la seva responsable i qualifica com "presumptes declaracions" malgrat que l'existència de l'entrevista, com demostra l'àudio del vídeo de Bloomberg.

En aquest sentit, l’SRB recorda que "mai emet advertències sobre els bancs, sinó que la seva missió és preparar i redactar els plans de resolució com a tasca central habitual i quotidiana". En aquest sentit recorda que "la missió de l'SRB és assegurar una resolució ordenada dels bancs amb un mínim impacte en l'economia real. Com a tal, el SRB està mirant a tots els bancs per tal de mantenir l'estabilitat financera a la Unió Bancària i més enllà. L’SRB no comenta cap assumpte específic del banc. No confirma les interpretacions sobre presumptes declaracions fetes pel president de l’SRB, Elke Koenig", assegura al seu comunicat.

contador