Els dividends espanyols, els que més creixen entre els grans països europeus

Les retribucions mundials han batut un nou rècord durant el segon trimestre

Irene Hernández
Bolsamania | 19 ago, 2019 14:22 - Actualitzat: 14:22
dividendoscb5

El creixement dels dividends a Espanya va ser del 8% durant el segon trimestre de l'any, percentatge que suposa l'alça més accelerada d'entre els grans països europeus. Durant aquest període, les retribucions a l'accionista a nivell mundial han batut un nou rècord, en aconseguir els 513.800 milions de dòlars, un 1,1% més, tot i que el creixement s'ha alentit a causa de l'apreciació del dòlar.

Per sectors, els dividends de les entitats financeres i de les empreses energètiques van ser els que més ràpid van augmentar, mentre que les distribucions de les companyies de tecnologia i consum bàsic van quedar endarrerides.

L'alentiment de l'economia mundial ha començat a fer efecte en el pagament als accionistes, amb la taxa d'increment més baixa des de fa més de dos anys. El creixement subjacent, del 4,6%, va ser el més lent dels dos últims anys, si bé, es va situar únicament lleugerament per sota de la mitjana a llarg termini, segons l'últim Janus Henderson Global Dividend Index.

Els dividends de les entitats financeres i de les empreses energètiques van ser els que més ràpid van augmentar

Aquesta desacceleració ha comportat un descens de les cotes rècord, amb l'excepció del Japó, Canadà, França i Indonèsia, que van ser els únics països que es van anotar xifres rècord durant el segon trimestre. Per la seva banda, els mercats emergents van experimentar la major taxa de creixement dels repartiments, impulsada per Rússia i Colòmbia, mentre que el Japó es va anotar la millor dada entre les regions desenvolupades. La resta d'Àsia-Pacífic i Europa (sense tenir en compte el Regne Unit) no van aconseguir superar la mitjana mundial.

Quant a Europa, el creixement dels dividends hi ha quedat endarrerit davant la resta del món durant els últims anys, i el segon trimestre de 2019 no n'ha estat cap excepció. Les distribucions van caure un 5,3% interanual en taxa general a causa, en gran mesura, de la debilitat de l'euro. En termes subjacents, els dividends europeus van augmentar tan sols un 2,6%, cosa que converteix el Vell Continent, amb diferència, dn la regió que pitjor evolució ha registrat en termes de remuneració a l'accionista durant el segon trimestre. Un reduït nombre de notables retallades de dividends van minvar el total, tot i que el percentatge d'empreses que van incrementar els seus repartiments també va caure.

El país d'Europa que més dividends reparteix amb gran diferència és França, que entre abril i juny va registrar una alça en les seves distribucions fins als 51.000 milions de dòlars durant el segon trimestre, xifra que suposa un nou rècord.

Per la seva banda, als EUA, els dividends van augmentar al seu menor ritme en dos anys, amb una alça del 5,3% sobre la base subjacent, fins als 121.700 milions de dòlars. L'expansió dels repartiments als Estats Units es va alentir en una àmplia gamma de sectors i, majoritàriament, aquests es van anotar alces d'un sol dígit. Amb tot, més d'un 80% de les empreses va incrementar el seu repartiment, cosa que va mantenir els EUA en els primers llocs en les classificacions internacionals. El sector bancari va seguir registrant un sòlid creixement dels dividends, però la totalitat dels fabricants d'automòbils va mantenir les seves distribucions intactes, cosa que reflecteix els creixents reptes estructurals als quals s'enfronta el sector a tot el món.

contador