El BCE obre la porta a aixecar el seu veto als dividends per les entitats més sòlides

L'organisme anunciarà el proper mes la seva decisió a l'respecte

Bolsamanía
Bolsamania | 25 nov, 2020 20:00
ep yves mersch ejecutivo del bce
EUROPEAN UNION 2018 - EUROPEAN CENTRAL BANK"

El Banc Central Europeu (BCE) comença a donar mostres que podria plantejar-se permetre repartir dividends el proper any als bancs amb una posició de capital més sòlida, i aixecarà així la prohibició generalitzada aplicada des del passat mes de març.

Yves Mersch, executiu de l'organisme, ha comentat en una entrevista amb el diari Financial Times recollida per Europa Press, que el banc central ha de tenir en compte també en la seva decisió la incertesa jurídica respecte a la decisió de mantenir un veto generalitzat als dividends, així com l'enfocament que s'adopti en altres jurisdiccions sobre els dividends bancaris.

Mersch subratlla que els bancs de la zona euro van entrar en la crisi actual amb reserves de capital més fortes que en la crisi financera anterior, tot i que recorda que la millora en els índexs de solvència ha estat en gran part efecte de la política monetària i de les decisions reguladores.

"Fins a cert punt, seria una mica espuri o sorprenent si els bancs usessin els subsidis públics per enriquir els accionistes. Mentre els bancs depenguin d'aquest suport i estiguin demanant un suport continu, crec que hauríem de ser molt conservadors amb la represa de taxes de payout que vam veure abans de la crisi", adverteix.

No obstant això, l'executiu del BCE apunta que aquesta postura no implica mantenir en tots els casos una prohibició general que pugui suscitar "inseguretat jurídica", apuntant a un moviment cap a un enfocament cas per cas.

"Tot dependria del conservadorisme dels models interns dels bancs, del conservadorisme en l'aprovisionament i d'una visió sòlida de la trajectòria de capital d'un banc. Tot això s'ha de tenir en compte i després arribarem a una proposta a finals d'any", afegeix.

El BCE va decidir a finals del passat mes de juliol d'estendre fins a l'1 de gener de 2021 la seva recomanació a la banca de no repartir dividends i no efectuar recompres d'accions pròpies per preservar el capital de les entitats, encara que va indicar que revisaria la seva posició al respecte al final de 2020.

Bolsamanía publicava aquest dimarts que el mercat, efectivament, està esperant que el veto al pagament del dividend s'aixequi aquest proper mes. Això sí, experts com Goldman Sachs o Bank of America creuen que el BCE utilitzarà els resultats dels tests d'estrès de l'EBA per decidir quant i quan repartiran dividends cada banc, mirant cas per cas.

contador