Com valoren els analistes el canvi de missatge de la Reserva Federal?

Els experts consideren que el banc central acabarà aviat amb les pujades de tipus

César Vidal
Bolsamania | 23 mar, 2023 11:57
powellcbapuesta1

Com valora el mercat el canvi de missatge de la Reserva Federal? Els experts consideren que la Fed va fer una pujada 'dovish' (suau) dels tipus d'interès, i destaquen sobretot el canvi de to en el comunicat, a causa de la crisi bancària que ha esclatat als EUA.

"Pot ser apropiat cert enduriment addicional dels tipus per aconseguir una postura de política monetària prou restrictiva perquè la inflació torni al 2% amb el temps", va assenyalar l'organisme al comunicat, després d'elevar els interessos 25 punts bàsics, fins al 4,75%-5%.

Un canvi important en el comunicat, ja que la Fed va abandonar la referència a "augments continuats" en el preu dels diners perquè la inflació baixi fins a l'objectiu del 2%.

LES VALORACIONS DELS EXPERTS

Christian Scherrmann, economist de la gestora alemanya DWS, comenta que, "com esperàvem, la Fed va apujar els tipus d'interès 25 punts bàsics més malgrat la persistent incertesa al voltant de l'estabilitat financera. Al mateix temps, va indicar que el cicle de pujades de tipus podria arribar aviat al final”.

Aquest expert destaca que el discurs es va centrar en què "pot ser apropiat 'cert enduriment addicional', en lloc de 'pujades contínues'". I afegeix que la Fed tampoc va augmentar "les expectatives mitjanes sobre el tipus terminal el 2023, sinó que va anticipar mantenir els tipus una mica més alts a partir de llavors".

FINAL DEL CICLE DE PUJADES AL MAIG

Després dels missatges de la Fed, els experts de TD Securities preveuen que el banc central pugi els tipus 25 punts bàsics al maig i al juny. Tot i que afegeixen que "el missatge de la Fed suggereix la fi del cicle d'alces al maig, però tampoc hi ha gaire compromís".

Segons la seva anàlisi, “la Fed no sap quina part de l'actual agitació del mercat financer persistirà i impactarà el creixement en el futur. Suposant que la tensió del mercat es redueixi a foc lent, creiem que la fortalesa de la inflació i les dades del mercat laboral empenyeran la Fed a una pujada més enllà del maig cap a un màxim del 5,5% al juny, reconeixent que aquesta decisió inclou un cert grau d'incertesa”.

"Com que seguim esperant que l'economia caigui en una recessió al quart trimestre, mantenim la nostra previsió que les retallades de taxes començaran a la reunió del desembre, i seran de 275 punts bàsics fins al setembre del 2024".

LA RECESSIÓ, CADA VEGADA MÉS PROBABLE

Des de la companyia Berenberg, comenten que "en una picada d'ullet a l'enduriment esperat en els estàndards crediticis, l'oferta de crèdit i un escrutini regulatori més gran, el llenguatge de la Fed va canviar substancialment des del febrer".

Segons la seva opinió, la referència a 'algun enduriment addicional' suggereix que els tipus estan a prop de ser "prou restrictius". A més, consideren que el diagrama de punts sobre els interessos "implica només una pujada de tipus més de 25 punts bàsics aquest any, cosa que s'alinea amb la nostra previsió actual".

Segons la seva valoració, la Fed actuarà en funció de com evolucioni la crisi bancària i afecti l'"enduriment dels estàndards crediticis". A més, consideren que les previsions econòmiques del banc central "reforcen la noció que la Fed espera que l'economia s'acosti perillosament a la recessió".

LES CONDICIONS CREDITÍCIES, CLAU

Per als experts de Danske Bank, "la principal incertesa es relaciona amb la manca de dades oportunes sobre com han reaccionat els préstecs bancaris a la volatilitat actual".

Segons la seva valoració, la Fed "va enviar un senyal moderat a l'emfatitzar que està a punt per fer una pausa si les condicions creditícies s'endureixen notablement". Així, esperen "una pujada final de 25 pb al maig" i que el banc central comença a reduir els interessos "el primer trimestre del 2024".

RISCOS A LA BAIXA

Stephen Innes, gestor d'SPI Asset Management, destaca la incertesa sobre la crisi bancària i que “els inversors romanen en alerta màxima sobre altres actius de risc sensibles a les taxes que aguaiten als balanços dels bancs, específicament pel que fa als préstecs immobiliaris comercials, que podrien ser el proper dòmino a caure".

"Estem enmig del joc de confiança més gran de la història, que la Fed i l'administració dels EUA poden haver perdut. Només fa quinze dies que estem en un nou capítol, però el balanç de risc sembla estar esbiaixat a la baixa una vegada més" , conclou.

contador