Caíigudes generalitzades a les borses europees després de les últimes actes de la Fed

Cada cop més membres del banc central nord-americà estan a favor d'una pujada de tipus al setembre

  • La balança comercial de la Xina del mes de setembre ha sorprès els mercats amb un resultat molt per sota del consens
  • L'IPC d'Alemanya de setembre va augmentar un 0,1%
Bolsamanía
Bolsamania | 13 oct, 2016 07:37 - Actualitzat: 09:30
bolsa madrid ibex

Les borses europees obren a la baixa després que les actes de la reunió de la Reserva Federal dels EUA (Fed) corresponents a setembre hagin elevat les expectatives d'una pujada de tipus. L'IBEX arrenca la jornada amb fortes caigudes amb la banca com a principal llast.

IBEX 35
10.729,500
  • -0,33%-35,50
  • Max: 10.747,10
  • Min: 10.611,90
  • Volume: -
  • MM 200 : 9.824,68
17:35 19/04/24

El selectiu espanyol cotitza pràcticament amb tots els seus valors en vermell i perd al voltant d'un 1% a l'inici de sessió. El sector més castigat està sent la banca, amb Banco Popular deixant-més d'un 3% i la resta de bancs amb pèrdues superiors a l'1%.

UNA PUJADA DE TIPUS CADA VEGADA MÉS PROBABLE

La possibilitat que els tipus d'interès pugin al desembre va frenar els principals índexs de Wall Street. El Dow Jones va tancar amb lleugeres pujades del 0,09%, l'S&P 500 un 0,11% i el Nasdaq va acabar en vermell amb una caiguda del 0,15%.

Les actes confirmen així les dues impressions principals que va deixar la reunió de setembre. La primera, que l'entitat presidida per Janet Yellen cada vegada és més procliu a apujar els tipus; i la segona, que el Comitè Federal del Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès) va viure un intens debat entre els partidaris de mantenir el preu del diner i els que donaven suport encarir-lo ja en aquesta cita.

"Diversos membres van jutjar apropiat apujar els tipus relativament aviat si l'economia fa el que la Reserva Federal espera". Aquesta frase, recollida en les actes de la reunió que el banc central nord-americà va celebrar els dies 20 i 21 de setembre, confirma que la Fed s'encamina cap a un repunt dels interessos que, probablement, s'executarà al desembre.

DADES MACRO

En el pla macroeconòmic, la balança comercial de la Xina del mes de setembre ha sorprès els mercats amb un resultat molt per deixat del consens. Les importacions han baixat per segon mes consecutiu i les exportacions han continuat amb el seu enfonsament en termes anuals.

El superàvit de la balança comercial del país asiàtic ha registrat 278,4 bilions de iuans al setembre, des dels 346 bilions de iuans registrats a l'agost i per sota també de la previsió dels economistes de 300 bilions de iuans. En dòlars, el superàvit de Pequín s'ha reduït fins als 42 bilions, des 52,1 bilions a l'agost.

A més, a Alemanya s'ha publicat la dada d'IPC corresponent a setembre, que ha estat en línia amb el que s'esperava, amb una pujada del 0,1%. Més tard, als EUA es publiquen els preus d'importació i exportació i sol·licituds de subsidi d'atur. D'altra banda, es coneixeran els inventaris de cru de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE), que s'espera que s'afegeixin 650.000 barrils extra.

contador