Menys habitacions... i més cares: compartir pis també es complica a Espanya

34 anys, no fuma i sense mascota: el perfil de la persona que comparteix pis a Espanya

Emma García
Bolsamania | 16 ago, 2022 11:18
ep archivo   pis pisos habitatge habitatges casa cases lloguer compra hipoteca hipoteques euribor
EUROPA PRESS - Archivo

L'oferta de pisos compartits s'ha reduït un 45% durant l'últim any, en línia amb la forta reducció que ha patit l'estoc de vivendes de lloguer, segons un informe publicat per Idealista, plataforma immobiliària espanyola.

A la majoria de les capitals de província el descens del producte disponible ha estat molt pronunciat, amb caigudes superiors al 70% a Palma (-78%), Barcelona (-73%) i Sant Sebastià (-71%). Els segueixen les reduccions de Màlaga (-62%), Madrid (-59%), Guadalajara (-55%), Alacant (-54%), Tarragona (-53%) i Girona (-53%), que completen la llista de les capitals on l'oferta s'ha reduït a menys de la meitat.

L'altra cara de la moneda la representen les 8 capitals on les habitacions disponibles són més que fa un any. La pujada més gran s'ha produït a Albacete, on les persones que busquen llogar una habitació tenen un 50% més d'oferta on triar. El segueixen increments de Còrdova (20%), Castelló de la Plana (13%), Càceres (13%), Almeria (11%), Santa Cruz de Tenerife (8%), Palència (7%) i Segòvia (3%).

Pel que fa als moviments en l'oferta disponible i de les pujades del preu del lloguer, els preus a les capitals han estat majoritàriament alcistes. Tres capitals comparteixen el percentatge de pujada més elevat d'Espanya (un 20%): Tarragona, Almeria i Màlaga. A continuació se situen els increments de València (18%), Santander (16%), Alacant (15%), Guadalajara, Barcelona i Madrid (14% en els 3 casos), Sant Sebastià (13%), Santa Cruz de Tenerife (13%), Lleida (11%), Huelva (11%) i Toledo (10%), que marquen les pujades de doble dígit.

A 3 capitals el preu de les habitacions en pis compartit s'ha reduït aquest any: Ciutat Real (-4%), Àvila (-3%) i Palència (-1%).

Sant Sebastià és la ciutat amb els lloguers d'habitacions més cars d'Espanya, ja que arriben als 460 euros mensuals de mitjana. El segueixen Barcelona (450 euros), Madrid (420 euros), Palma (400 euros), Bilbao (370 euros), Màlaga (350 euros) i Pamplona (350 euros).

Ciudad Real és, en canvi, la ciutat més econòmica entre les analitzades (175 euros mensuals), seguida per Palència (200 euros), Jaén (200 euros), Càceres (200 euros) i Àvila (210 euros).

PERFIL DE QUI COMPARTEIX PIS

Les persones que comparteixen pis a Espanya tenen un perfil semblant al que tenien l'any passat, encara que l'edat mitjana ha pujat fins als 34 anys: viuen al centre de les grans ciutats, no fumen ni permeten que es fumi a la vivenda i no tenen ni admeten mascotes.

L'edat mitjana dels habitants d'un pis compartit varia segons la zona geogràfica. Vitòria, Oviedo i Àvila comparteixen els habitants de més edat, amb una mitjana de 42 anys. Els segueixen Palma, Huelva i Palència amb 40 anys, i a continuació se situen les ciutats de Lleó i Alacant amb 39 anys. A Madrid, l'edat mitjana està situada en 32 anys, mentre que a Barcelona puja als 34 anys.

Per contra, a altres mercats l'edat mitjana dels qui lloguen habitacions és més baixa. València té els habitants més joves (26), seguida per Castelló de la Plana (27), Santander (27), Salamanca (29), Sevilla (29).

contador