Temor a un altre fort repunt dels impagaments si el Govern no modifica les ajudes al lloguer

La morositat s'ha incrementat del 5% al 15% durant la pandèmia del coronavirus

Javier Melguizo
Bolsamania | 03 jun, 2020 17:55
se alquila alquiler alquilar vivienda

Els grans tenidors d'habitatge auguren un repunt de la morositat després de l'estiu. El pagament del lloguer està íntegrament lligat a rebre un salari mensual i el seu principal temor és que, quan acabi la temporada turística, milers de treballadors del sector serveis hagin de tornar a l'atur per la impossibilitat de trobar una nova feina per la crisi del coronavirus, segons expliquen fonts del sector. Per aquest motiu, les principals associacions insten a modificar les ajudes al lloguer que ha implementat el Govern durant la pandèmia.

La primera mesura que va adoptar l'Executiu de Sánchez per evitar els impagaments va ser la moratòria o la condonació del lloguer. Les dades d'Asval mostren que ha estat insuficient, amb només un 3% d'inquilins que ha mostrat interès per sol·licitar-ho, mentre que la morositat ja s'ha disparat del 5% al 15%. I el termini per demanar aquesta ajuda expira amb l'estat d'alarma, que està previst que finalitzi el pròxim 21 de juny.

Existeix la possibilitat d'ampliar la moratòria durant els quatre mesos posteriors a l'estat d'alarma, però únicament si s'ha sol·licitat abans que s'acabi aquesta situació excepcional. A partir de llavors, els grans tenidors d'habitatge (aquelles companyies amb deu o més immobles en lloguer) no tenen obligació d'ajornar els pagaments, encara que alguns ja han mostrat predisposició a negociar amb els seus inquilins sense necessitat que se'ls hi obligui per llei.

El Govern de Sánchez també ha posat sobre la taula la concessió de préstecs amb avals de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i sense interessos destinada a inquilins amb problemes puntuals per afrontar el lloguer. Dos mesos després d'habilitar aquesta línia de crèdits de 1.200 milions d'euros, els bancs han començat a concedir l'ajuda aquest dimarts. El termini de sol·licitud es prolonga fins al pròxim 30 de setembre, però podria prorrogar-se dos mesos més, fins al 30 de novembre.

POR D'ENDEUTAR-SE AMB ELS CRÈDITS DE L'ICO

Des d'Asval valoren positivament aquesta mesura, però adverteixen que moltes persones la rebutjaran perquè tenen por d'incrementar els seus nivells d'endeutament en una situació de tanta incertesa pel que fa a l'ocupació. La proposta d'aquesta associació és establir un programa d'ajudes directes als arrendadors perquè no repercuteixi directament sobre els inquilins i, per tant, es redueixi la morositat.

Els inquilins de col·lectius més vulnerables "no volen endeutar-se encara més en un moment en què els seus ingressos s'han reduït notablement en entrar en un ERTO o perdre la feina", apuntava la directora general d'Asval, Beatriz Toribio. "Actualment existeix una resistència a sol·licitar crèdits per pagar el lloguer", insistia en aquest comunicat.

Asval insta també el Govern que acceleri urgentment les mesures necessàries per incrementar l'oferta d'habitatge de lloguer. "L'agudesa de la dura situació actual no ha d'impedir que es prenguin les mesures adequades per resoldre el fons del problema: l'oferta d'habitatge de lloguer, especialment a un preu assequible. Durant la crisi, cal establir les bases per acabar amb els problemes estructurals de l'economia espanyola i atreure inversió local i internacional que incrementi aquesta oferta", remarcava Toribio.

Els fons immobiliaris més preocupats per tota aquesta situació són els que tenen un gruix important dels seus arrendaments a zones de classe mitjana-baixa, ja que és allí on resideixen les famílies més vulnerables i més exposades a perdre la feina i tenir dificultats per trobar-ne una altra.

contador