Santander proposa Héctor Grisi com a nou CEO en substitució d'Álvarez

El canvi es farà efectiu el proper 1 de gener de 2023

Nieves Amigo
Bolsamania | 17 jun, 2022 10:46 - Actualitzat: 10:46
grisi

El consell d'administració de Banc Santander ha anunciat aquest divendres que ha proposat Héctor Blas Grisi Checa, actual conseller delegat de Santander Mèxic i responsable de la regió de Amèrica del Nord, com a conseller delegat del grup i membre del consell de l'entitat amb efectes des del 1 de gener de 2023, subjecte a les aprovacions corresponents.

Banco Santander
4,545
  • 2,86%0,13
  • Max: 4,54
  • Min: 4,42
  • Volume: -
  • MM 200 : 3,71
17:35 18/04/24

Grisi reportarà directament al consell, en línia amb la nova estructura de gestió de Santander anunciada el 24 de febrer d'aquest any, i tindrà sota la responsabilitat totes les regions, països i negocis globals. Aquesta proposta es produeix després d'un "rigorós procés de successió" dut a terme per la comissió de nomenaments del consell, ha assenyalat el banc en un comunicat remés a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Grisi succeirà José Antonio Álvarez, que es va incorporar al grup el 2002. El 2004, va ser nomenat director financer i el 2015, conseller delegat. Després del període de transició, Álvarez continuarà al consell d'administració com a vicepresident no executiu.

"La trajectòria de Hector Grisi al sector financer és llarga. Abans d'entrar a Santander va estar treballant durant 18 anys a Credit Suissse en diferents llocs de responsabilitat. Compta amb experiència, coneixement del client i coneix la cultura empresarial del grup. Considerem que la successió de José Antonio Álvarez no és una cosa que el mercat tingués descomptant", afirmen des de Renta 4, entitat que aconsella 'sobreponderar' el valor, amb una valoració de 3,99 euros.

Bruce Carnegie Brown, conseller coordinador i president de la comissió de nomenaments del consell, ha destacat l'“intens treball” de la comissió de nomenaments “per identificar i avaluar, amb el suport d'assessors externs, un gran nombre de candidats, tant interns com a externs, per al lloc de conseller delegat. Héctor Grisi té una gran experiència i coneix molt bé el negoci, cosa que el converteix en la persona ideal per liderar el grup juntament amb la presidenta, Ana Botín.Té una llarga trajectòria professional, amb gran focus en el client i una demostrada capacitat per dirigir processos de transformació i connectivitat entre els mercats del grup”.

Bruce Carnegie ha donat les gràcies a José Antonio Álvarez, en nom de la comissió de nomenaments, “per la seva enorme contribució al banc”. Ha subratllat que, sota el seu lideratge com a conseller delegat, el grup ha augmentat el nombre de clients en gairebé 40 milions, ha millorat totes les mètriques de negoci i reforçat significativament el seu capital. "Estem molt satisfets de continuar comptant amb la seva experiència i coneixement al consell d'administració", ha afegit.

La presidenta de Banc Santander, Ana Botín, ha mostrat el seu agraïment a Álvarez “per tot el que ha aportat al grup durant els darrers 20 anys. El seu lideratge i dedicació han estat fonamentals per a l'èxit de Santander i per mi ha estat un suport molt important en aquests anys. Estic encantada que segueixi al consell com a vicepresident no executiu i estic segura que continuarà sent clau per al creixement de Santander en els propers anys”.

Així mateix, Botín ha assenyalat que té molta confiança en Grisi. "Acumula dècades d'experiència i un coneixement profund dels nostres mercats i les nostres línies de negoci. A més, en aquests anys ha demostrat el seu lideratge, treball en equip i capacitat per crear valor per als nostres clients i accionistes. Els seus excel·lents resultats com a CEO de Santander Mèxic i responsable de Amèrica del Nord parlen per si mateixos i són la millor mostra de per què el consell l'ha triat per liderar el banc en aquesta nova fase de creixement i transformació”.

Des que Álvarez va assumir el càrrec de conseller delegat, Santander ha incrementat la seva rendibilitat sobre el capital tangible (ROTE) de l'11% el 2014 a més del 14% el primer trimestre del 2022, mentre que la ràtio de capital CET1 ha passat del 8 % a més del 12% durant el mateix període. En aquests anys, els ingressos han crescut un 35% en euros constants i el banc ha sumat gairebé 40 milions de clients, xifra que eleva el nombre total de persones i empreses a les quals dona servei a 155 milions al tancament de març del 2022.

A més, la transformació comercial i digital que s'està fent ha portat el banc a situar-se entre les tres primeres entitats per satisfacció de clients (NPS) a gairebé tots els mercats principals, mantenint alhora la ràtio d'eficiència al 45%, entre les millors de la banca internacional, ha remarcat l'entitat al comunicat. Aquesta evolució ha permès distribuir entre els accionistes 15.000 milions d'euros en un dividend en efectiu.

Grisi es va incorporar al Grup Santander el 2015 com a conseller delegat de Santander Mèxic. En aquests anys, destaca la nota, ha impulsat "una gran transformació del negoci", cosa que ha situat la rendibilitat sobre el capital tangible ordinari ajustat al 31% a tancament de març del 2022, augmentant el nombre de clients actius en gairebé el 50 %, fins a vorejar els 10 milions, i doblant el de clients vinculats. A més, ha situat Santander entre els primers bancs del país en pimes, empreses, hipoteques i finançament de projectes (project finance).

José Antonio Álvarez continuarà al consell d'administració com a vicepresident no executiu

El 2019, va ser nomenat responsable regional d'Amèrica del Nord, els mercats principals del qual són Mèxic i Estats Units. El 2021, els Estats Units van aconseguir els millors resultats de la seva història, amb un benefici de 2.750 milions de dòlars, enfront dels 648 milions del 2018, i es va situar com el país que més va contribuir al benefici del grup. "Sota el lideratge de Grisi, ha augmentat la connectivitat entre els mercats de la regió, cosa que ha permès aprofitar oportunitats de negoci transfrontereres, millorar l'eficiència, i avançar en l'objectiu del banc de construir un model operatiu comú (One Santander). Com a resultat, la regió gairebé ha doblat el seu benefici des del 2019", destaca el banc.

La trajectòria professional de Héctor Grisi va començar fa més de 35 anys. Abans d'incorporar-se a Santander, va treballar durant 18 anys a Credit Suisse, on va ocupar diferents llocs de responsabilitat, entre ells, el de director de banca d'inversió per a Mèxic, Amèrica Central i el Carib i més tard director general i conseller delegat de Credit Suisse Mèxic. Va estudiar a Mèxic i Canadà, i és llicenciat en Finances per la Universitat Iberoamericana.

“Ha estat un privilegi formar part de l'equip de Santander durant els darrers 20 anys. Santander és una gran organització, i sempre estaré agraït a tots els companys i amics amb qui he treballat. Estic molt orgullós del que hem aconseguit junts i tinc plena confiança que sota el lideratge de l'Ana i l'Hèctor el banc seguirà creixent i collint èxits. Durant aquests propers mesos treballaré amb Héctor perquè la transició sigui ordenada i a partir de l'any que ve seguiré recolzant el creixement i desenvolupament del grup com a vicepresident no executiu”, ha declarat José Antonio Álvarez.

Per la seva banda, Héctor Grisi ha donat les gràcies a Álvarez “per tot el que ha fet pel banc al llarg de la seva carrera i per tot el suport que m'ha donat des que em vaig incorporar a Santander. És un honor succeir-lo com a conseller delegat del grup i tenir l'oportunitat de continuar construint sobre els èxits aconseguits per l'Ana i per ell durant els darrers anys. La mida, la diversificació i el focus en el client ens donen oportunitats de creixement que no són fàcils de replicar. Estic desitjant començar a treballar amb tot l'equip i no tinc cap dubte que comptem amb l'estratègia, el model de negoci i el talent necessaris per generar valor i desplegar tot el nostre potencial”.

El procés de successió d'Héctor Grisi com a CEO de Santander Mèxic ja està en marxa i es comunicarà una vegada que finalitzi.

SORTIDA DE R. MARTÍN CHÁVEZ

A més dels canvis esmentats, R. Martín Chávez, que actualment és conseller extern del banc, abandonarà el consell l'1 de juliol de 2022. Chávez seguirà assistint a les reunions del Consell Assessor Internacional de Santander i continuarà com a conseller de PagoNxt, el negoci de pagaments del grup.

“Vull donar les gràcies a Marty Chávez per la seva gran contribució durant els anys en què n'ha estat conseller. El seu criteri i l'experiència han tingut un valor incalculable per guiar la transformació digital del banc”, ha assenyalat Ana Botín.

contador