Els lletrats del Congrés conclouen que cal suspendre els diputats presos

Han enviat un informe a la Mesa, que es reuneix a partir de les 12.30 hores

Bolsamanía
Bolsamania | 24 mai, 2019 14:52 - Actualitzat: 14:52
ep junqueraspedro sanchezcongreso tenemoshablar
Eduardo Parra - Europa Press

Els lletrats del Congrés ja s'han pronunciat i han conclòs que els diputats presos han de ser suspesos "automàticament". D'aquesta manera la Mesa que presideix Meritxell Batet haurà de suspendre immediatament els diputats catalans independentistes en presó preventiva: Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Josep Turull.

Els lletrats de la cambra baixa són concloents i entenen que s'ha de "suspendre automàticament" els diputats presos. L'informe, que ja ha estat remès a la Mesa de Batet, s'arroga a la Llei d'enjudiciament criminal, i no tant a l'article 21 del reglament del Congrés que ja comprèn la suspensió de parlamentaris quan es trobessin aquests "en situació de presó preventiva".

En concret, s'arroga a l'article 348 bis de la LECrim. La norma comprèn que els processats o els que romanguin en presó preventiva per delictes relacionats amb «bandes armades o individus terroristes o rebels".

L'informe dels lletrats arriba just un dia després que el Suprem s'inhibís de pronunciar sobre aquest tema. En concret, la Sala que presideix el magistrat Manuel Marchena i dirimeix la causa del 'Procés' va al·ludir a la "configuració constitucional" de l'Alt Tribunal per evitar realitzar un informe jurídic a la Mesa del Congrés amb els fonaments per suspendre -o no- aquests parlamentaris.

Després d'aquesta decisió del Suprem, la Mesa del Congrés va mantenir una reunió aquest dijous de més de tres hores i mitja durant la qual es va acordar demanar un informe als lletrats del Congrés. Aquest informe ha arribat a mig matí aquest divendres. Està previst que la Mesa del Congrés es reuneixi a partir de les 12.30 d'aquest divendres per prendre una decisió en ferm.

REACCIONS POLÍTIQUES

Després d'avançar el contingut del seu informe, el programa Al Rojo Vivo de La Sexta ha preguntat al líder de Ciutadans, Albert Rivera, la seva opinió sobre el tema. "El sentit comú no pot esperar ni un minut més, és absurd que perdem el temps i que el debat segueixi obert. Batet va permetre parlar de presos polítics durant el ple, humiliant tots els altres". "La legislatura ha començat malament perquè la senyora Batet ha volgut allargar això".

Per la seva banda, el líder del PP, Pablo Casado, ha assegurat durant un míting a Àvila que Batet aquesta setmana ha estat "fent uns embolics amb el Suprem". "Em diuen que l'informe dels lletrats és concloent. Espero que la senyora Batet suspengui els diputats perquè si no, estaria incorrent en un delicte de prevaricació".

contador