Un Brexit dur posaria en risc 25.000 llocs de treball turístics a Espanya

A tot Europa podria destruir un total de 80.000 llocs de treball del sector

Bolsamanía
Europa Press | 23 gen, 2019 02:32 - Actualitzat: 02:32
ep gloria guevara presidentaconsejo mundialviajesturismo wttc 20190122100511
EUROPA PRESS

Un Brexit dur podria posar en risc com a mínim 100.000 llocs de treball vinculats al turisme al Regne Unit i 80.000 a la resta d'Europa a curt termini, 25.000 dels quals, a Espanya, segons les estimacions que maneja el Consell Mundial de Viatges i Turisme (WTTC, per seves sigles en anglès).

I és que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea sense acord provocaria "una situació difícil", entre d'altres sectors per al turisme, segons adverteix el 'lobby' turístic mundial. En una entrevista amb Europa Press, la presidenta del WTTC, Glòria Guevara, ha explicat que les dificultats que poden trobar els britànics per viatjar a certs països de la Unió Europea pot provocar que mirin cap a altres destinacions més llunyanes, com el Carib, Àsia o Orient Mitjà, que ja ofereixen ofertes "increïbles des de Londres", cosa que perjudicaria Espanya com a principal país receptor de visitants britànics.

Espanya es pot veure perjudicada com a principal país receptor de visitants britànics si no hi ha acord

No obstant això, Guevara augura bons resultats per al turisme a Espanya també aquest any, al qual contribuirà també la celebració del WTTC Global Summit l'abril, a més de millores tant en quantitat com en qualitat. World Travel & Tourism Council, única organització internacional privada que aglutina els líders més potents de la indústria global de viatges i turisme, ha triat la ciutat de Sevilla com a seu de la cimera que celebrarà del 2 al 4 d'abril, on es donaran cita 600 executius d'empreses turístiques.

ESPANYA TÉ MARGE DE MILLORA EN LA DIVERSIFICACIÓ

Guevara ha defensat que el sector turístic espanyol no hauria de centrar la seva estratègia només a atraure el turisme de qualitat o d'alt nivell adquisitiu -amb un bon nivell de despesa (+3%)- sinó fer una planificació conjunta entre Govern, comunitats autònomes i sector privat on es tracti de diversificar l'oferta en les diferents regions incorporant nous segments com el rural, d'aventura o de negocis.

De fet, ha apuntat que en analitzar els percentatges del que representa el turisme d'oci i el de negoci a Espanya, per exemple, mesurat en termes de despesa, s'aprecia encara marge de millora, amb comparatives per sota de la mitjana europea. Així, només el 12% de despesa a Espanya correspon a negoci enfront del 88% d'oci, mentre que la forquilla mitjana a Europa és el 77% oci - 23% negoci.

De la mateixa manera, al mix demanda nacional-internacional comparable la despesa procedeix en un 56% del turisme internacional i en un 44% del nacional (davant el rang mitjà 69% nacional - el 31% internacional a Europa). A França, amb més turistes és més evident que rep menor despesa de l'exterior (28% internacional - 72% nacional)

Segons Guevara el turisme de qualitat és "un nínxol" que requereix invertir en infraestructures competitives, com aeroports, ports o hotels que necessiten d'una "reconversió" en un segment més luxós. A més, entre els turistes xinesos en què s'està projectant la promoció d'Espanya com a destinació, "de rics hi ha molt pocs". No obstant això, veu positiu incloure aquest segment per trencar l'estacionalitat i aconseguir uns fluxos més estables.

A més, ha destacat la necessitat de "tecnologizar" el turisme per adaptar-lo a les noves tecnologies. Si el turista 'Millennial' havia nascut de la mà de les noves tecnologies i viatjava unes cinc o sis vegades a l'any, el turista de la 'generació Z' ha nascut dins d'elles i els viatges formen part de la seva vida diària.

Malgrat tot, "les perspectives són positives" de cara a 2019, ha apuntat Guevara, per insistir que s'està treballant en els reptes que desafien el sector per "convertir-los en oportunitats". Entre aquests reptes, ha enumerat els desastres naturals, les guerres comercials entre la Xina i els Estats Units, la correcta implementació de la tecnologia i el Brexit que afecten en general el sector a nivell mundial.

Encara que fins al març no disposaran de les xifres oficials sobre el turisme el 2018, Guevara situa el seu creixement entre un 3% i un 6%, amb un augment del 6% dels viatgers, tant nacionals com internacionals. A més, estimen que l'activitat turística se situï "molt per sobre" del 4%, que superaria l'economia global. En aquest creixement destaquen alguns països que "segueixen creixent molt", com la Xina, que segueix sent "una punta de llança", a més d'un creixement global a la regió d'Àsia després de la millora de la connectivitat.

ELS DESAFIAMENTS A CATALUNYA

A Europa, aquest creixement es dona als països de la Mediterrània, com Espanya, on "tot i els reptes polítics de Catalunya", que ha minvat l'afluència de turistes del sector MICE concretament a Barcelona, ​​que han apostat per altres regions o països, el balanç ha estat positiu (el 82,6 milions de visitants, un 0,9% més). No obstant això, Guevara ha apuntat que a Barcelona existeixen altres problemes com la 'turismofòbia', que també estan darrere de la pèrdua de visitants durant l'últim trimestre de l'any 2018, que incideixen en una recuperació més lenta.

Guevara ha indicat que la crisi política ha afectat el turisme català en major mesura que els atemptats a Cambrils i Barcelona (l'agost de 2017), que va perjudicar el turisme durant només sis setmanes (la mitjana és d'unes vuit, segons ha assenyalat), cosa que posa en valor "una bona gestió i transparència".

En aquest sentit, opina que els turistes saben que aquestes situacions són "una cosa aïllada", però veu indispensable gestionar de manera correcta la crisi per aconseguir una recuperació en un termini curt de temps, com també ha passat a París, on l'ocupació hotelera es "va mantenir" tot i patir diversos atacs en poc temps.

contador