L'IPC d'Alemanya puja al 5,3% de taxa interanual al desembre

També s'incrementa el ritme de la pujada dels preus respecte al novembre

Manuel Martín-Albo
Bolsamania | 06 gen, 2022 16:14 - Actualitzat: 16:14
ep archivo   un empleado coloca una muneca en una tienda de juguetes de la empresa toy planet a 5 de
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

L'Índex de Preus al Consum (IPC) d'Alemanya ha pujat a un ritme del 5,3% en taxa interanual, segons les dades publicades per l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis) del país.

Això es tradueix en un increment més gran de l'esperat per les previsions de consens, que calculaven que se situaria al 5,1%, per sota del 5,2% del mes de novembre passat.

En comparació amb el mes anterior, els preus han pujat un 0,5%. Això suposa una acceleració de dues dècimes respecte al 0,3% de la darrera actualització.

Aquestes són les dades que dona la primera lectura que ha fet Destatis sobre l'evolució dels preus a Alemanya. Apunten que aquestes alces es deuen als baixos preus del 2020, l'any comparat a la taxa interanual; la introducció de la tarifació del CO2 a partir del 2021 i els efectes relacionats amb les crisis, com les marcades pujades de preus en les fases prèvies del procés econòmic.

"Fins ara, només alguns d'aquests augments han tingut un impacte moderat a l'índex de preus al consum i a la taxa d'inflació", diu l'escrit.

Si s'atenen les dades desglossades, l'energia ha pujat un 18,3% respecte al 22,1% del novembre, mentre que el menjar (+6% enfront del +4,5% de fa un mes) i els serveis ( +3,1% enfront del +2,9% de fa un mes) s'han incrementat. L'índex de preus en taxa interanual també ha caigut una dècima als béns, fins al 7,8%. Els preus dels lloguers, igual que els mesos anteriors, s'han mantingut a l'1,4%.

contador