Les actes de la Fed preveuen mantenir les pujades de tipus fins que la inflació baixi

Alguns participants veuen apropiat desaccelerar, en algun moment, el ritme dels augments

María Campillo
Bolsamania | 18 ago, 2022 09:32
ep archivo   el presidente de la reserva federal de estados unidos jerome powell en la rueda de
RESERVA FEDERAL DE ESTADOS UNIDOS - Archivo

Les actes de la reunió de juliol de la Reserva Federal (Fed) indiquen que els participants van assenyalar que una vegada que la taxa de política monetària hagués assolit un nivell prou restrictiu, probablement seria apropiat mantenir aquest nivell durant algun temps per assegurar-se que la inflació estigués fermament en un camí de tornada al 2%.

En examinar les possibles mesures que es prendrien a les properes reunions, els membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès), van coincidir a apuntar que "els augments en curs en el rang objectiu serien apropiats per aconseguir els objectius inflacionaris". Així mateix, van puntualitzar que el ritme de les pujades dependria de les dades econòmiques.

"Com que la inflació es mantenia molt per sobre de l'objectiu del Comitè, els participants van considerar que calia adoptar una postura restrictiva de la política per complir el mandat legislatiu de promoure la màxima ocupació i l'estabilitat de preus", van afirmar.

Tot i això, les actes posen de manifest que alguns participants van considerar que "a mesura que l'orientació de la política monetària s'enduriria encara més, probablement seria apropiat en algun moment desaccelerar el ritme dels augments de les taxes de política monetària alhora que avaluaven els efectes dels ajustaments acumulatius de les polítiques sobre l'activitat econòmica i la inflació”.

En la consideració unànime d'elevar les taxes 75 punts bàsics, els banquers centrals van analitzar les diferents dades econòmiques i van comprovar que el mercat laboral era molt ajustat i que la inflació estava molt per sobre de l'objectiu del 2%. A més, els indicadors recents de despesa i producció s'havien suavitzat, mentre que l'augment de l'ocupació havia estat sòlid i la taxa d'atur s'havia mantingut baixa.

La Reserva Federal treballa intensament per reduir la inflació i, des del Comitè, van coincidir que en elevar les taxes ràpidament, estaven actuant amb determinació.

A la reunió de juliol també van fer referència a la credibilitat de la institució i van assenyalar "que la credibilitat del Comitè respecte al retorn de la inflació a l'objectiu del 2%, juntament amb les seves enèrgiques mesures de política i comunicacions, ja havien contribuït a un notable enduriment de les condicions financeres que probablement ajudaria a reduir les pressions inflacionàries en restringir la demanda agregada”.

Els participants van fer referència a com l'enduriment monetari podria estar afectant l'economia, però van jutjar que els possibles efectes encara no se n'havien sentit i que, si bé, una moderació del creixement econòmic hauria de donar suport al retorn de la inflació al 2%, les conseqüències encara no eren evidents a les dades.

La Fed va reafirmar el compromís d'aconseguir l'estabilitat de preus, però aconseguir aquest objectiu li prendrà algun temps. L'elevada inflació s'està veient influenciada per factors no monetaris com la guerra a Ucraïna i les interrupcions a la cadena de subministrament, de manera que "la consolidació de les polítiques podria alentir el ritme del creixement econòmic", però van considerar que el retorn de la inflació al 2% era fonamental "per aconseguir la màxima ocupació de manera sostinguda".

contador