L'economia alemanya es contrau al quart trimestre i el PIB creix un 1,8% el 2022

Entre l'octubre i el desembre, el PIB alemany va caure un 0,2%, enfront de l'avanç del 0,5% del trimestre anterior

Irene Hernández
Bolsamania | 30 gen, 2023 14:26
allemagne record d impopularite pour olaf scholz

L'economia alemanya amb prou feines va créixer un 1,8% el 2022 després que al quart trimestre de l'any el Producte Interior Brut (PIB) registrés una contracció del 0,2%, enfront de l'avanç del 0,5% del trimestre anterior, segons dades de l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis).

"Després que l'economia alemanya es mantingués bé els primers tres trimestres malgrat les difícils condicions, la producció econòmica va disminuir lleugerament al quart trimestre del 2022. En particular, la despesa del consumidor privat, que havia sostingut l'economia alemanya des del començament de l'any, va ser menor que al trimestre anterior", expliquen.

La xifra suposa la primera contracció de l'economia germànica vista en un any, des del quart trimestre del 2021. A més, la dada anual s'ha revisat a la baixa, a l'1,8% des de l'1,9% que es va informar inicialment.

"Aquesta dada és pitjor del que esperàvem tant nosaltres com els mercats, després que l'estimació del PIB per al conjunt de l'any apuntés un creixement nul, o lleugerament superior, a finals del 2022. Aquest balanç s'inclina ara, un altre cop, cap a la idea que Alemanya es troba en una recessió tècnica", assenyalen a Pantheon Macroeconomics.

En comparació interanual, el PIB del quart trimestre del 2022 va ser un 1,1% superior al del mateix període de l'any anterior.

De cara al futur, els analistes creuen que el PIB tornarà a caure al primer trimestre. "També preveiem un descens de la despesa dels consumidors a principis d'any, ja que la pujada dels preus de l'energia, en resposta al fort augment dels preus del gas a l'engròs al segon semestre de 2022, minva els ingressos de les llars".

Pel que fa a la resta de l'any, "les nostres previsions parteixen des de fa temps de la hipòtesi que l'economia tornaria a un camí de creixement positiu més estable a partir del segon trimestre. Aquesta hipòtesi ara es veu amenaçada per l'agressiu cicle de pujades de tipus del Banc Central Europeu (BCE) i el risc que es mantinguin alts els preus de l'energia, ja que els mercats del gas segueixen tensos", afegeixen.

"Mantenim la nostra opinió que l'economia registrarà una altra contracció trimestral al primer trimestre i creiem que el feble creixement mundial i l'efecte retardat de l'enduriment de la política monetària mantindran el creixement feble durant la resta de l'any", apunten, per part seva, a Oxford Economics.

Recentment, el govern alemany, encapçalat per Olaf Scholz, anunciava que per al 2023 preveu que l'economia del país esquivi la recessió i creixi un 0,2%. Mentrestant, el 2024 rebaixava les expectatives de creixement fins a l'1,8%.

contador