L'activitat de les fàbriques espanyoles rebota al febrer a màxims de 7 mesos, segons PMI

La demanda ha estat més forta i això ha pres per sorpresa algunes empreses

Bolsamanía
Bolsamania | 01 mar, 2021 16:39
ep archivo - un trabajador de la linea de produccion del seat leon de la fabrica de martorell
SEAT - Archivo

L'activitat del sector manufacturer espanyol va registrar, el passat febrer, una substancial millora. Així ho reflecteix l'índex de gestors de compres (PMI), que mostra una pujada durant el segon mes de l'any fins als 51,9 punts, des dels 49,3 registrats al gener. Això representa la millor lectura de la dada des de juliol de 2020, ha informat la consultora IHS Markit.

"Beneficiant d'un repunt en general de la demanda, especialment al subsector de béns intermedis, l'economia manufacturera espanyola va gaudir d'un notable retorn al creixement al febrer", ha remarcat Paul Smith, economista d'IHS Markit, que ha subratllat sobre les dades d'Espanya que les empreses "preveuen una forta reactivació de l'activitat econòmica una vegada que la pandèmia estigui completament sota control".

L'enquesta del mes de febrer mostra que aquest creixement va reflectir una demanda de mercat més ferma, incloent-hi en alguns casos la represa de l'activitat inversora i el llançament de nous productes com a factors favorables. D'aquesta manera, s'han observat increments dels nous comandes rebudes, tant nacionals com des de l'estranger, tal com revela l'índex de noves comandes per a exportacions, que ha augmentat per segona vegada durant els últims tres mesos.

En aquest sentit, la reactivació de les vendes ha pres per sorpresa a algunes empreses, de manera que l'acumulació de comandes per realitzar ha augmentat notablement per primera vegada en gairebé dos anys i al ritme més fort des de març de 2018.

D'altra banda, al febrer es va registrar un augment en l'activitat de compres entre els fabricants espanyols, amb el major increment en la compra d'entrades des de juliol de l'any passat, cosa que, davant el desajust entre l'oferta i la demanda de productes, va suposar l'augment més pronunciat del cost de les matèries primeres en gairebé quatre anys, incloent-hi el paper, els metalls, els aliments i els articles relacionats amb el petroli.

D'aquesta manera, gràcies a la millora de la demanda del mercat, els fabricants van poder augmentar les seves tarifes al ritme més fort des de juny de 2018. No obstant això, tot i el major optimisme, la dotació de personal es va reduir lleugerament al febrer, cosa que amplia a quatre mesos consecutius l'ajust de les plantilles al sector.

contador