La inflació de l'Eurozona es va moderar a l'1,2% el maig

És el menor increment des d'abril de 2018

Bolsamanía
Europa Press | 18 jun, 2019 12:26
ep banderala union europea 20190306142201
PICTURE ALLIANCE / DPA / RALF HIRSCHBERGER

La taxa d'inflació interanual de la zona euro es va situar el maig a l'1,2%, mig punt percentual per sota de la pujada de preus registrada al mes anterior i el menor increment des d'abril de 2018, segons l'última estimació de la dada publicada per Eurostat, que reflecteix l'impacte del menor encariment del cru, dels aliments frescos i dels serveis.

En concret, l'energia va registrar el maig una pujada interanual del 3,8%, enfront del 5,3% d'abril, mentre que els aliments frescos van pujar un 0,4%, la meitat que el mes anterior. Per la seva banda, els serveis es van encarir un 1,1%, enfront de l'alça de l'1,9% observada l'abril.

D'aquesta manera, en descomptar l'impacte de l'energia, la taxa d'inflació de l'Eurozona es va situar el maig al 0,9%, quatre dècimes per sota de la pujada d'abril, mentre que en excloure també els aliments frescos la dada es va situar a l'1%, enfront de l'1,4% d'abril.

La taxa d'inflació subjacent de la zona euro, que, a més del preu de l'energia i dels aliments, també deixa fora l'efecte de l'alcohol i del tabac, es va situar el maig al 0,8%, mig punt percentual menys que l'1,3% registrat l'abril.

L'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) d'Espanya ha situat la seva taxa interanual al 0,9% al mes de maig, cosa que implica un diferencial favorable a Espanya respecte a la zona euro de tres dècimes.

En el conjunt de la Unió Europea (UE), la taxa d'inflació interanual es va situar el maig a l'1,6%, tres dècimes per sota de la pujada de preus registrada al mes anterior.

Entre els països de la UE, les menors pujades de preus van correspondre a Xipre (0,2%), Portugal (0,3%) i Grècia (0,6%), mentre que les taxes d'inflació més altes es van observar a Romania (4,4%), Hongria (4%) i Letònia (3,5%).

contador