La inflació de la zona de l'euro continua avançant, puja al 9,1% a l'agost i marca nou màxim

La contribució més gran a la taxa d'inflació interanual de la zona de l'euro va provenir de l'energia

Irene Hernández
Bolsamania | 16 set, 2022 11:45
nouveau choc d inflation en vue pour les marches europeens

Sense frens. Així es comporta la inflació de la zona euro, que continua avançant a l'agost i ja arriba al 9,1%, segons ha confirmat Eurostat, l'oficina estadística comunitària. La dada supera el 8,9% del juliol i es col·loca molt per sobre de nivell al qual es trobaven els preus fa un any, quan la taxa era del 3%.

A tota la Unió Europea (UE), la inflació anual passa la barrera i toca el doble dígit. Així, l'Índex de Preus de Consum (IPC) se situa a l'agost al 10,1%, enfront del 9,8% del juliol. El mateix mes de l'any passat, la taxa era del 3,2%.

La contribució més gran a la taxa d'inflació interanual de la zona de l'euro va provenir de l'energia (+3,95 punts percentuals), seguida d'alimentació, alcohol i tabac (+2,25 punts), serveis (+1,62 punts) i béns industrials no energètics (+1,33 punts).

Per països, taxes anuals més baixes es van registrar a França (6,6%), Malta (7%) i Finlàndia (7,9%), mentre que les taxes anuals més altes es van registrar a Estònia (25,2%), Letònia (21,4%) i Lituània (21,1%). En comparació amb el juliol, la inflació anual va caure en 12 Estats membres i en va augmentar en 15.

La inflació subjacent (que exclou els components més volàtils com són l'energia, els aliments no processats, l'alcohol i el tabac) també va augmentar fins al 4,3% a l'agost, des del 4% del juliol. Si s'exclou del càlcul l'impacte de l'energia, la taxa d'inflació interanual de la zona euro es va situar a l'agost al 5,8%, enfront del 5,4% del juliol.

Precisament aquest divendres, el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, reconeixia en una entrevista un diari portuguès que "la desacceleració econòmica de la zona euro, o possiblement la recessió, no serà suficient per controlar la inflació i el BCE haurà de continuar augmentant els tipus d'interès".

A l'organisme europeu va dur a terme a principis de setembre una pujada dels tipus d'interès de 75 punts bàsics, que se suma a l'alça que va aprovar al juliol de 50 punts bàsics, de manera que els interessos es col·loquen ja a l'1,25%.

contador