Funcas rebaixa la seva previsió de creixement, amb un PIB del 4,3% aquest any i del 3% el 2023

Pugen la previsió d'inflació mitjana anual per al 2022 al 6,9%, amb una moderació al 2,2% el 2023

Irene Hernández
Bolsamania | 19 mai, 2022 15:05
pib sombrio portada
© Alberto Sánchez

Funcas ha rebaixat cinc dècimes la previsió de creixement per a l'economia espanyola aquest any, fins al 4,3%, després d'un avenç del Producte Interior Brut (PIB) menor del que s'esperava al primer trimestre, la debilitat que mostren els escassos indicadors disponibles fins ara del segon trimestre i les expectatives que també es registri un creixement més baix durant els trimestres que queden de l'any.

La previsió de consens per al creixement del PIB el 2023 se situa al 3%, taxa que suposaria una desacceleració d'1,3 punts com a conseqüència de l'afebliment de l'aportació de la demanda nacional i, sobretot, per la nul·la contribució del sector exterior.

Segons detalla Funcas, la demanda nacional hi aportarà 3,3 punts percentuals, vuit dècimes menys respecte al consens del març, amb una forta revisió a la baixa del consum públic i privat i de la inversió, en aquesta última especialment a la branca de construcció. El sector exterior sumarà un punt al PIB, fet que suposa una millora de tres dècimes a causa de la rebaixa del creixement esperat de les importacions.

Les perspectives de recuperació s'entelen tant a Espanya com a la resta dels principals països per la intensificació de les incerteses a tot el món. Les pertorbacions geopolítiques i d'oferta agreugen les tensions inflacionistes, abocant a un enduriment de la política monetària, amb el consegüent impacte a la demanda.

Així, les tensions inflacionistes han portat a revisar a l'alça la previsió de la inflació mitjana per a aquest any en 1,5 punts percentuals, fins al 6,9%. Durant els propers mesos baixaria fins a acabar amb una taxa interanual al desembre del 4,3%.

Per al 2023, els panellistes preveuen una moderació fins a una taxa mitjana anual del 2,2%, amb una interanual de l'1,8% al desembre. La inflació subjacent seria del 3,6% i del 2,4%, respectivament el 2022 i el 2023.

Pel que fa al mercat laboral, el ritme de creixement de l'ocupació es desaccelerarà. L'estimació mitjana per al 2022 s'ha reduït en sis dècimes, fins al 2,9%, mentre que la previsió per al 2023 se situa a l'1,9%. Per la seva banda, la taxa d'atur mitjana anual continuarà baixant, fins al 13,7% el 2022 -dues dècimes menys que a l'anterior Panell- i al 13,2% el 2023.

El Panell preveu una reducció del dèficit públic en aquests dos anys. El 2022 se situaria en el 5,5% i el 2023 en el 4,8%, taxes que suposarien una desviació de cinc i nou dècimes, respectivament, enfront de la previsió del Govern.

contador