Funcas empitjora les seves previsions i estima una caiguda del PIB del 12% per a 2020

Per a 2021 ha augmentat una dècima la seva previsió, fins a considerar un creixement del 7,3%

Bolsamanía
Europa Press | 17 set, 2020 18:08
ep el director general de funcas carlos ocana el pasado 6 de febrero
Óscar Cañas - Europa Press - Archivo

El panell de Funcas ha empitjorat la seva previsió de creixement del PIB per a enguany des d'una caiguda del 10,8% al 12%, després que 15 dels 20 panelistes hagin revisat a la baixa la seva estimació.

La majoria dels panelistes ha realitzat les seves previsions amb la hipòtesi que seguiran els rebrots, però no serà necessari recórrer a un confinament total, encara que sí possiblement de caràcter local.

L'aportació de la demanda nacional serà de -10,7 punts percentuals (sis dècimes menys respecte a l'anterior panell), i la del sector exterior, de -1,3 punts (quatre dècimes menys que en el panell de juliol).

Per a 2021, l'estimació de creixement del PIB puja una dècima, fins al 7,3%, creixement que només compensarà en part la caiguda soferta al 2020. El rebot es deurà fonamentalment a l'aportació de la demanda nacional, que sumarà 6,6 punts al creixement. Quant al sector exterior, aportarà set dècimes.

D'acord amb les seves noves previsions, la taxa d'atur mitjana anual se situarà al 17,8% per a enguany i el vinent, la qual cosa suposa un descens de 1,3 i 0,2 punts, respectivament, en relació a l'anterior panell.

Des de maig s'ha recuperat més del 40% de l'ocupació perduda al març i abril. A això, se suma la sortida d'ERTO de més de 2,5 milions de treballadors, passant de gairebé 3,4 milions a la fi d'abril a poc més de 800.000 en acabar agost.

Quant al dèficit públic, l'estimació de consens es redueix en quatre dècimes respecte a juliol, fins al 12,3% del PIB per a 2020, mentre que es manté sense canvis al 7,4% per a l'any vinent.

INFLACIÓ NEGATIVA ENGUANY

Així mateix, l'estimació per a la taxa d'inflació mitjana anual es manté al -0,2% i a l'1% per a 2020 i 2021, respectivament. Les previsions per a les taxes interanuals són del -0,2% al desembre de 2020 i del 1,1% al desembre de 2021.

Finalment, els panelistes consideren que els indicadors de conjuntura global apunten a un segon semestre millor de l'esperat, per la qual cosa es manté la unanimitat entre els analistes sobre el caràcter "expansiu" de la política fiscal. Tots, excepte un enfront de dos al juliol, consideren que aquesta és la posició adequada per als pròxims mesos i cap no advoca per una política fiscal restrictiva.

contador