El Govern prepara una rebaixa fiscal a les rendes baixes junts amb la pujada als rics

Hisenda estudia com aplicar-la per incloure-la al paquet de mesures que vol presentar demà

Bolsamanía
Bolsamania | 28 set, 2022 19:09
ep la ministra de hacienda y funcion publica maria jesus montero en una rueda de prensa posterior al 20220726151704
Eduardo Parra - Europa Press

El Govern està treballant a marxes forçades en l'elaboració d'un pla de rebaixes fiscals per a les rendes baixes, alhora que prepara un increment dels impostos per a les grans fortunes. La rebaixa impositiva per a les famílies amb les rendes més modestes es farà amb "rebaixes selectives" a l'IRPF, segons publica El Mundo, sense deflactar l'impost.

Hisenda està estudiant com aplicar-la per poder incloure-la al paquet de mesures que vol presentar aquest dijous si aconsegueix tancar-lo. Una de les opcions que hi ha sobre la taula és l'IRPF, no tant mitjançant la deflactació sinó més aviat amb rebaixes selectives que acompanyin l'increment per a les rendes altes encara que en aquest sentit, expliquen fonts de l'Executiu, encara no hi ha una decisió tancada.

La mesura s'emmarca en el discurs defensat per la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que ha reiterat més d'una vegada que en aquest moment "han d'aportar més" els que més tenen i ajudar els que "pitjor ho estan passant".

En aquest discurs també entren les mesures en benefici d'autònoms i petites i mitjanes empreses (pimes) que es contemplen, en paral·lel a l'increment a l'IRPF a les rendes més altes i al nou impost temporal a les grans fortunes que prepara el Govern.

Aquesta reforma fiscal es produeix en un moment de debat polític al voltant de la pertinència o no de baixar els impostos, després que diverses comunitats, tant del PP com del PSOE, hagin anunciat la posada en marxa de reduccions, o fins i tot l'eliminació de l'impost de patrimoni.

Des de l'Executiu de Sánchez hi ha preocupació per com es pugui percebre des de Brussel·les aquesta "espiral de baixades fiscals de les comunitats autònomes". Principalment perquè Espanya rebrà 140.000 milions de fons europeus i això xocaria amb el plantejament de rebre diners i abaixar impostos. "Cal ser coherents, rigorosos", diuen a Hisenda. A més, no agrada la idea que a Europa s'aposti per una harmonització fiscal per acabar amb els anomenats paradisos fiscals, i dins d'Espanya hi hagi una 'lluita' per veure qui baixa més els tipus, fent dúmping fiscal, segons han afirmat alguns ministres.

La portaveu del Govern de Navarra i consellera d'Economia i Hisenda, Elma Saiz, del PSOE, ha defensat "mesures quirúrgiques que tinguin un destí molt concret" per "alleujar" les rendes mitjanes i baixes, com una "deducció extraordinària" de l'IRPF a rendes menors de 32.000 euros que actualment es treballa.

contador