10 consells útils per trobar feina en temps de pandèmia

La formació contínua, les competències digitals i les xarxes de contactes són la clau

Mariel Delgado
Bolsamania | 04 set, 2020 17:27
1596189537 teletrabajo aldro energialr

La crisi sanitària ha destruït prop de 890.000 ocupacions a Espanya deixant una situació d'incertesa per a les empreses. No obstant això, també ha reforçat alguns sectors i ha confirmat la viabilitat del teletreball. La formació contínua, les competències digitals i les xarxes de contactes són la clau per trobar feina en temps de COVID.

Els experts de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Gina Aran i Manel Fernández, professors col·laboradors dels Estudis d'Economia i Empresa, han proporcionat deu consells per a aquells que inicien el mes de setembre cercant feina.

1. Trobar en els sectors que han sortit enfortits de la crisi. "Alimentació, educació, sanitat, farmàcia, higiene, logística, tecnologia i proveïdors de programari. Aquests són els sectors que han sortit reforçats de la crisi sanitària i els que demandaran més treballadors en les diferents categories professionals", destaca Gina Aran.

2. Una bona formació és imprescindible per a la cerca d'ocupació. "Crec que tots els treballadors han de dedicar una miqueta per cent del seu pressupost anual i del seu temps a la formació que millori la seva especialització. També serà necessari formar-se en temes nous per poder estar oberts i preparats a noves expectatives i oportunitats", assenyala Manel Fernández.

3. Quant a les entrevistes de treball, si abans de la pandèmia el 40% ja es desenvolupaven en format virtual, ara la tendència ha augmentat exponencialment. Per a preparar la videoconferència, Gina Aran recomana comprovar amb antelació que la tecnologia funciona bé (micròfon, càmera i connexió a Internet), ser puntuals i formals (cuidar el comportament, les expressions, la roba, etc.), triar un fons neutre i il·luminat, i preparar una bona resposta per a "la pregunta final" que sol ser: "Què has fet durant el confinament?".

4. Dissenyar una estratègia. Durant el confinament, molta gent ha vist com l'aturada obligatòria els ha fet replantejar-se la forma en què treballen o fins i tot la ciutat on viuen. "Jo animaria la gent a preguntar-se: On em veig professionalment d'aquí a tres anys?, segur que pot servir per fer els passos adequats i aconseguir els objectius de futur", recomana Manel Fernández.

5. Cercar la pròpia informació a Google és una altra dels suggeriments dels experts. El 86% de les empreses utilitza les aplicacions i les xarxes per conèixer millor els candidats. És el moment de veure quina informació pública hi ha de nosaltres a Internet, eliminar-la si considerem que no ens afavoreix en la cerca d'ocupació o, almenys, estar previnguts per si ens ho pregunten a l'entrevista. Deixar una marca personal mitjançant les xarxes socials és fonamental per saber transmetre la nostra proposta de valor.

6. És fonamental reactivar la xarxa de contactes. La dada que el 80% de les ofertes de feina mai no surten al mercat constata la importància de tenir una bona xarxa de contactes, que cal cuidar durant tota la vida professional, especialment en moments de cerca de feina. Gina Aran recomana "l'assistència a esdeveniments, fires, cursos relacionats amb el nostre àmbit i interactuar. No hem de limitar-nos a intercanviar targetes de visita, sinó que hem d'explicar què fem, què cerquem i què podem aportar".

7. Respecte al currículum, cal convertir-lo en una proposta de valor. "El candidat ha de pensar per què l'empresa el contractaria a ell i no a una altra persona, en què és especialment bo i com pot contribuir a millorar l'organització. La diferència entre fer un currículum i una oferta de valor és que el demandant s'anticipa al fet que l'empresa vegi en ell una necessitat", comenta Manel Fernández.

8. Adaptar-se als canvis. Pot ser que les empreses ofereixin contractes amb jornades reduïdes mentre existeixi una situació d'incertesa i no hagin pogut reprendre l'activitat al 100%. D'altra banda, el teletreball ha vingut per a quedar-se. LinkedIn ha registrat des de març un 60% més de cerques de treball remot a tot el món i, a Espanya, les sol·licituds per accedir a aquestes vacants han augmentat un 169%. Els candidats que tinguin experiència en teletreball estaran més ben posicionats en la cerca d'ocupació.

9. Segons Manel Fernández, "l'Administració ofereix recursos sense massa coordinació. Es poden aprofitar els recursos de la comunitat autònoma, de l'Ajuntament, de l'Estat, del consell comarcal... N'hi ha moltíssims i, a més, són gratuïts; segur que algun és d'ajuda en el procés de cerca d'ocupació o transformació professional. La clau és no esperar, sinó cercar activament i aprofitar totes les oportunitats que ofereix el sistema".

10. Trobar feina és una carrera de fons i és important mantenir una actitud positiva davant els inconvenients que segurament sorgiran durant el procés. Com aporta Gina Aran, el Fòrum Econòmic Mundial ha calculat en 75 milions les ocupacions que desapareixeran per l'acceleració tecnològica, però, en canvi, en sorgiran 133 milions nous.

"Som en un món de grans oportunitats, de gent que fa coses extraordinàries des del seu propòsit, però també hi ha persones que no veuen aquestes oportunitats, per això cal allunyar-se per un temps dels hiperrealistes que transformen la teva mentalitat en negativa", conclou Manel Fernández.

contador