Giro a la baixa de les 'criptos', preocupades pels resultats empresarials i la Fed

El bitcoin perd els 23.000 dòlars després de tornar a fregar els 24.000 dòlars

Álvaro Estévez
Bolsamania | 31 gen, 2023 18:43
fed, cripto, criptomonedas

Giro a la baixa al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) es capgira després de mirar cap als 24.000 dòlars i perd els 23.000 després de deixar-se a prop d'un 2,8% a les últimes 24 hores. La caiguda a l'ethereum (ETH) és més acusada i supera el 3%, cosa que ha empès la major altcoin del mercat per sota dels 1.600 dòlars.

Els analistes assenyalen dues possibles causes per a aquest canvi brusc en el preu dels actius digitals. D'una banda, la "mediocre" temporada de resultats a Wall Street, en concret al sector tecnològic que aquest dijous tindrà la seva prova de foc amb les xifres trimestrals Apple, Amazon i Alphabet (Google) després dels decebedors resutlats de Microsoft. Les dades de Refinitiv mostren que els analistes esperen que els beneficis de l'S&P 500 comunicats aquesta setmana disminueixin un 3%, amb un descens del 8,7% al sector tecnològic.

Encara que el nombre d'empreses de l'S&P 500 que van comunicar sorpreses positives de beneficis va augmentar durant la setmana passada, la magnitud d'aquestes sorpreses de beneficis va disminuir durant aquest temps. Les dues mètriques continuen sent per sota de les mitges de 5 i 10 anys”, assenyala John Butters, analista de FactSet.

D'altra banda, el mercat comença a tenir dubtes que la Reserva Federal (Fed) compleixi el guió establert i pugi els tipus únicament en 25 punts bàsics aquest dimecres. “Tot sembla força alcista, però l'S&P 500 va caure un 1,3% quan els inversors van començar a mostrar certa por abans de la reunió de la Reserva Federal. Els alcistes dubten de debò: saben que la Reserva Federal els pot fer la vida impossible si s'oposa amb fermesa a la relaxació de les condicions financeres que hem vist durant les últimes setmanes”, explica Neil Wilson, analista en cap de mercats de Markets.com.

“Les accions han tingut una bona ratxa alcista aquest any, per la qual cosa també té sentit certa recollida de beneficis davant la incertesa de la Fed. Els mercats valoren actualment en un 98,6% la possibilitat que el FOMC voti una pujada de tipus de 25 punts bàsics, i en aproximadament un 85% la possibilitat d'una darrera pujada al març, una situació que crea àmplies oportunitats per a una sorpresa de la Fed”, explica Wilson, que creu que el mercat està mesurant malament la postura de la Fed, que podria elevar el tipus terminal fins al 6%.

En aquesta mateixa línia se situa Edward Moya, analista sènior de mercats d'Oanda, que creu que els inversors s'han posat a la defensiva davant l'expectativa que la Fed reforci el missatge 'hawkish'. “Perquè les criptomonedes tinguin algun suport subjacent, tenint en compte tots els temors reguladors i de contagi, cal que desapareguin els riscos d'inflació. El bitcoin té una resistència massiva al nivell dels 24.000 dòlars, i per això, si l'aversió al risc es manté, l'impuls baixista podria no trobar un suport important fins a la regió dels 21.000 dòlars”, afegeix.

A la resta del mercat destaquen les fortes pujades de més del 7% en el dogecoin (DOGE) i de l'1,3% en Shiba inu (SHIB). Segons la companyia d'anàlisi Santiment, el repunt d'aquestes criptodivises meme és contrari a la bona salut del mercat, ja que “cada vegada que el preu de DOGE comença a pujar ràpidament, es produeix una caiguda de tot el mercat instants després”.

contador