Volatilitat extrema en el petroli: el Brent recupera i s'acosta de nou als 20 dòlars
Els futurs de juny del WT es van esfondrar un 40% aquest dimarts
El petroli intenta recompondre's. Els futurs de juny del West Texas pugen ara un 9% (20,4 dòlars) després d'enfonsar-se un 40% durant la jornada d'ahir, mentre que els futurs del Brent avancen un 2% i s'acosten als 20 dòlars després de cedir amb força durant el matí. Després del crash del dilluns, que va arrossegar els futurs de maig del WT cap a territori negatiu, amb un enfonsament del 300%, el mercat del petroli està més trencat que mai i, el pitjor de tot, no sembla haver-hi manera de solucionar la situació a curt termini, encara que sigui mínimament.
L'OPEP+ va mantenir aquest dimarts una conferència telefònica, però no va arribar a consensuar cap mesura per intentar frenar el que està succeint. Per part seva, el president nord-americà, Donald Trump, ha insistit que ajudaran econòmicament les petrolieres dels EUA.
Noticia relacionada
¿Comprar petróleo tras el crash? Sólo si se ve capaz de soportar "oscilaciones salvajes""No deixarem caure la gran indústria de petroli i gas dels Estats Units", ha assegurat el president nord-americà a través del seu perfil de Twiiter. "He donat instruccions al Secretari d'Energia i al Secretari del Tresor perquè formulin un pla que posi a disposició fons perquè aquestes empreses i ocupacions tan importants estiguin assegurats en el futur!".
Però Magnus Nysveen, soci principal i cap d'anàlisi de Rystad Energy, adverteix en CNBC que la situació del mercat petrolier "serà pitjor". "El món s'està quedant sense espai per emmagatzemar petroli", avisa Nysveen. "Quan el balanç de l'oferta i la demanda és positiu o negatiu, llavors es pot augmentar o extreure del magatzem", explica. "Però quan l'emmagatzematge és ple, llavors no hi ha manera d'alleugerir aquest fort desequilibri que estem veient", precisa.
Jean-Pierre Durant, de Pictet Wealth Management, coincideix amb Nysveen. En una nota aquest dimecres assenyala que "el món està desbordat de petroli" malgrat la recent decisió de l'OPEP+ de reduir el subministrament en 9,7 milions de barrils diaris.
"La capacitat d'emmagatzematge mundial arribarà ràpidament al punt de saturació", anticipa Durant.
La demanda mundial de petroli ha disminuït dràsticament a causa de l'impacte del coronavirus, que ha congelat l'activitat de les principals economies del món.