El PP arrasa a Andalusia i aconsegueix majoria absoluta en una victòria històrica

Juanma Morena obté 58 escons mentre que el PSOE se'n queda amb 30

Per

Bolsamania | 20 jun, 2022

El Partit Popular (PP) ha arrasat a les eleccions d'Andalusia d'aquest diumenge, aconseguint 58 escons i més d'1,5 milions de vots i ha aconseguit la primera majoria absoluta des de l'aconseguida el 2008 per Manuel Chaves. Juanma Moreno podrà així governar en solitari en obtenir més del doble de suport a les urnes (43,15% dels vots) davant de les autonòmiques del 2018, quan va sumar 26 diputats i el 20,8% dels vots.

Les lectures principals que fan els analistes polítics d'aquest resultat electoral tenen a veure, en primer lloc, amb el revés que suposa per al PSOE i per a Pedro Sánchez a nivell nacional. El candidat del PSOE, Juan Espadas, que va obtenir 30 diputats (tres menys que el 2018) i el 24% dels vots, va ser una aposta personal de Sánchez, mentre que el president del Govern s'ha implicat personalment amb la seva participació als actes electorals al llarg de tota la campanya. La segona lectura té a veure amb el fet que Vox, que ha aconseguit 14 escons, dos més que fa quatre anys, no tindrà capacitat de condicionar el govern, i alguns consideren que els comicis andalusos han frenat l'impuls de la formació.

El retrocés electoral més important el pateix Cs, que amb el 3,2% dels sufragis es queda fora del Parlament andalús, on va aconseguir 21 diputats el 2018. Els partits de l'esquerra, Por Andalusia -que integra IU i Podemos amb altres forces d'esquerres- i Adelante Andalucía -liderada per Teresa Rodríguez-, es queden molt lluny dels 17 escons que van aconseguir conjuntament el 2018 i n'obtenen menys de la meitat, set.

El PP ha guanyat a totes les circumscripcions, entre elles els tres feus històrics del PSOE: Huelva, Jaén i Sevilla, on els socialistes no havien perdut fins ara ni una sola elecció. El PSOE ha aconseguit cinc diputats a Sevilla, xifra que suposa que se n'ha deixat un respecte als sis escons obtinguts a les passades eleccions autonòmiques. El Partit Popular també ha guanyat a les 12 ciutats més grans, les que superen els 100.000 habitants.

Atenent el cens de 6.641.856 andalusos, la participació s'ha situat al 58,33%, amb 3.686.514 votants, mentre que l'abstenció ha estat del 41,67% (2.633.145). D'altra banda, s'han registrat 41.355 vots nuls (1,12%) i 36.616 vots en blanc (1%).

"Avui hem fet història a Andalusia", va dir Juanma Moreno en la compareixença després de confirmar-se el triomf. Per la seva banda, Juan Espadas va insistir que el PSOE seguirà defensant els serveis públics, les dones i l'ocupació de qualitat, "els pilars sobre els quals volem continuar construint Andalusia".

Últimas noticias