Wall Street marca nous rècords abans de la seva cita amb la Reserva Federal

El banc central dels EUA es reuneix aquesta setmana per analitzar la política monetària

Per

Bolsamania | 18 set, 2017

Actualitzat : 15:36

Compres moderades del 0,2% a Wall Street, de manera que els índexs novaiorquesos marcaran nous rècords aquest dilluns, després dels màxims històrics registrats el passat divendres.

L'S&P 500 va arribar als 2.500 punts i es revalora ja un 11,7% en aquest any. Ni les tensions geopolítiques amb Corea del Nord, ni l'erràtica política econòmica del president Trump, sense avenços en la seva reforma fiscal, són raons suficients perquè els inversors decideixin de vendre. L'S&P 500 va avançar un 1,58% la setmana passada i el Dow Jones va pujar un 2,16%.

En aquest escenari, totes les mirades se centren en el comunicat sobre política monetària que farà públic aquest dimecres la Reserva Federal dels Estats Units (Fed). El consens espera que el banc central nord-americà anunciï l'estratègia per reduir la mida del seu balanç a partir del mes d'octubre.

Aquest 'va engreixar' fins a 4,5 bilions de dòlars per fer front a la crisi financera que va començar el 2008; i ara Janet Yellen i el seu equip ultimen els detalls per deixar de reinvertir els bons que vencen i així 'aprimar' fins a un nivell més sostenible. La presidenta del banc central ja va anticipar que el balanç no es reduirà fins als nivells previs a la crisi (uns 800.000 milions de dòlars), però sí que 'aprimarà' d'una manera important.

Sobre l'evolució dels interessos, no hi ha consens sobre si la Fed al·ludirà als efectes negatius transitoris que poden ocasionar els últims huracans sobre l'activitat econòmica i la inflació. La veritat és que els preus van repuntar a l'agost un 0,4% i van elevar la inflació interanual fins a l’1,9% (tot i que la taxa subjacent, sense aliments ni energia, es va mantenir a l’1,7%).

A més, diversos bancs importants com Bank of America Merrill Lynch han retallat la seva previsió de creixement per al tercer trimestre per l'impacte econòmic dels huracans. Actualment, el mercat descompta al 55% una pujada dels tipus d'interès al desembre. El comunicat de la Fed i la roda de premsa de Janet Yellen, per tant, serviran d'ajuda als inversors per aclarir els seus dubtes actuals.

Des de Daiwa Capital Markets, afirmen que les previsions econòmiques dels membres del FOMC (el Comitè Executiu de la Fed que decideix sobre la política monetària), així com les seves estimacions sobre l'evolució dels interessos, seran claus per al mercat a l'hora d’anticipar la propera pujada de tipus. Recordem que la Fed només es reunirà dues vegades més el 2017: el 31 d'octubre/1 de novembre i el 12/13 de desembre.

A l'actualitat empresarial, Northrop Grumman (fabricant d'avions de combat) és a prop de comprar el grup Orbital ATK (fabricant de míssils) per uns 7.800 milions de dòlars, segons informa 'The Wall Street Journal'.

Sobre Corea del Nord, el secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson, ha dit que el seu país busca una solució pacífica al conflicte amb Pyongyang, però que està preparat per usar la força militar si els esforços diplomàtics no aconsegueixen posar fi a l'enfrontament nuclear.

Al mercat de matèries primeres, el cru West Texas cau un 0,2%, fins a 49,80 dòlars, i segueix sense superar la barrera psicològica dels 50 dòlars. Per la seva banda, l'unça d'or cau un 0,5%, fins a 1.318 dòlars, pel menor risc geopolític percebut pels inversors. Al mercat de divises, l'euro cotitza pla a nivells de 1,1950 dòlars. Mentrestant, al mercat de deute la rendibilitat del bo del Tresor americà a 10 anys puja fins al 2,21%.

Últimas noticias