Turquia prohibeix els curts sobre set bancs, incloent-hi Garanti (BBVA)

Després de l'acusació liderada per fiscals nord-americans contra l'otomana Halkbank

Per

Europa Press | 16 oct, 2019

Actualitzat : 23:04

BBVA

17:35 29/04/24

  • 10,90
  • -0,77%-0,09
  • Max: 11,25
  • Min: 10,63
  • Volume: -
  • MM 200 : 8,01

La Borsa d'Istanbul ha prohibit temporalment les vendes a curt d'accions de set bancs turcs, incloent-hi Garanti, filial turca de BBVA, després que fiscals nord-americans hagin acusat formalment l'entitat otomana Halkbank d'infringir el règim de sancions imposat pels Estats Units a Iran.

La mesura, amb caràcter temporal, ha entrat en vigor aquest dimarts i afecta els títols d'Akbank, Türkiye Garanti Bankasi, Türkiye Halk Bankasi, Türkiye Is Bankasi, Türkiye Sinai Kalkinma Bankasi, Türkiye Vakiflar Bankasi i Yapi ve Kredi Bankasi.

Les accions de les set entitats cotitzaven en negatiu durant les primeres hores de negociació al mercat estambulita, amb descensos del 4,81% en el cas de Hankbank, del 3,25% en el ​​de Garanti i del 3% en el del Vakiflar Bankasi, mentre els títols de Yapi Kredi cedien un 2,75%.

El Departament de Justícia dels EUA va anunciar ahir que s'havien presentat càrrecs contra el banc turc Türkiye Halk Bankasi per presumpte frau, blanqueig de capitals i la participació de l'entitat en un pla multimilionari per eludir les sancions nord-americanes a l'Iran.

"La participació sistèmica de Halkbank en el moviment il·lícit de milers de milions de dòlars en ingressos petroliers de l'Iran va ser dissenyada i executada per alts responsables del banc", va afirmar el fiscal del Districte Sud de Nova York, Geoffrey S. Berman, i ha afegit que la conducta de l'entitat "va ser recolzada i protegida per alts funcionaris del govern turc".

LA RESPOSTA DE HALKBANK

El banc turc Ankbank, controlat en un 51% per l'Estat i contra el qual fiscals nord-americans han presentat càrrecs per presumpte blanqueig de capitals i infringir el règim de sancions a l'Iran imposat pels EUA, ha vinculat aquestes acusacions a les mesures aplicades per Washington contra Ankara arran de l'operació militar llançada per Turquia contra les milícies kurdes sirianes.

Així mateix, el banc otomà considera que, en absència de noves troballes, l'acusació "sembla repetir en gran mesura" les utilitzades durant el judici d'un dels seus executius al país el 2018, i ha afegit que "va ser registrada com a part de les sancions introduïdes contra Turquia pel govern dels EUA en resposta a la 'Operació Primavera de pau' heroicament llançada per l'Exèrcit turc per assegurar les fronteres i garantir la pau a la regió".

Últimas noticias