La Xina creix més del previst al primer trimestre i Àsia tanca amb signe mixt

Les vendes al detall han superat el pronòstic, però no així la producció industrial

Per

Bolsamania | 18 abr, 2023

La Xina va créixer més del previst el primer trimestre, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Oficina Nacional d'Estadística del gegant asiàtic. El Producte Interior Brut (PIB) va avançar a un ritme interanual del 4,5%, per sobre del 4% esperat i del creixement del 2,9% registrat al quart trimestre del 2022.

Les borses asiàtiques no han recollit aquestes dades de manera positiva, ja que la majoria han tancat en negatiu. L'índex Hang Seng de Hong Kong ha baixat un 0,9%, seguit per l'ASX australià, el Kospi de Corea del Sud i el Shanghai Composite xinès, que ha tancat gairebé pla. En positiu, el Nikkei japonès ha pujat un 0,4%.

En altres dades destacades, les vendes al detall de la Xina al març van avançar a un ritme del 10,6%, xifra que ha superat clarament el pronòstic de pujada del 7,4%. En negatiu, la producció industrial del mateix mes va avançar un 3,9%, lleugerament per sota del 4% previst.

"En termes generals, el primer trimestre, a mesura que la prevenció i el control de la Covid-19 passaven a la nova fase de manera ràpida i constant, múltiples polítiques i mesures per estabilitzar el creixement, l'ocupació i els preus van entrar en vigor des del principi i els factors positius es van anar acumulant, l'economia nacional va mostrar una recuperació constant i va tenir un bon començament", ha explicat l'Oficina Nacional d'Estadística.

"No obstant", ha afegit l'organisme, "hem de ser conscients que la situació a l'estranger continua sent complexa i volàtil, la demanda interna inadequada continua sent prominent i la base per a la recuperació econòmica encara no és sòlida".

LA VALORACIÓ DELS EXPERTS

"La combinació d'un repunt constant en la confiança del consumidor, així com l'alliberament encara incomplet de la demanda reprimida, suggereix que la recuperació impulsada pel consumidor encara té espai per executar-se. La producció industrial va ser una decepció, però reflecteix la demanda externa una mica anèmica i un cicle descendent tecnològic en curs”, han assenyalat des d'Oxford Economics.

I malgrat que aquests experts esperen que la taxa de creixement s'acceleri a causa de l'efecte comparatiu davant de l'any passat, “l'esvaïment de l'impuls del consum, la disminució de l'estímul fiscal i una demanda externa entrant més feble exerciran una pressió a la baixa sobre el creixement intern al segon semestre", conclouen.

Últimas noticias