Grifols i Siemens Gamesa, la cara i la creu de l'IBEX per als analistes després de l'última collita de resultats

Els resultats només deixen canvis moderats en els preus objectius de l'IBEX

Per

Bolsamania | 23 ago, 2017

Actualitzat : 12:24

Transcorregut gairebé un mes des que la majoria de les empreses de l'IBEX van presentar els seus últims resultats, els analistes ja han tingut temps per digerir i reaccionar als comptes de les companyies. S'imposen les millores en els preus objectius, encara que sense massa ostentacions. Encara que hi ha excepcions, tant per dalt... com per baix.

La principal, de fet, es dóna per baix. Correspon a l'eòlica Siemens Gamesa, que va defraudar de manera notable el mercat amb els ingressos i els resultats que va obtenir entre abril i juny, període durant el qual les seves vendes van caure un 7%. Les xifres, les primeres presentades oficialment després del tancament de la integració de l'espanyola Gamesa amb l'alemanya Siemens Wind Power, van caure com una llosa per a la cotització, que es va enfonsar un 17% el 27 de juliol, fins als 14,51 euros.

I des de llavors no ha aixecat cap al parquet, ja que ara cotitza en 12,63 euros, un moviment que està recolzat per les contínues rebaixes a les previsions dels analistes. Segons recull FactSet, des de finals de juny el preu objectiu que li concedeix el consens dels analistes ha patit un tall del 25%, tisorada que se situa al 10% des de finals de juliol. D'aquesta manera, un preu objectiu que superava els 22 euros fa dos mesos i que rondava els 20 euros quan va acabar juliol es troba ara als 17,84 euros. Amb tot, encara està un 41% per sobre de la seva cotització actual.

A l'extrem oposat, encara que amb diferències molt menys voluminoses, figura l'empresa d'hemoderivats Grifols, que és la que rep el major aplaudiment entre els experts després d'anunciar els seus comptes. El seu preu objectiu arriba ara als 25,51 euros, un 3% per sobre del vigent a finals de juliol i que li atorga un potencial alcista del 9%. No gaire lluny es troba Aena. En ple conflicte laboral, la bona marxa del negoci del gestor aeroportuari, que va guanyar 461 milions d'euros al primer semestre del 2017, ha permès que el seu preu objectiu hagi estat revisat un 2,9% a l'alça, fins als 171,56 euros.

VARIACIONS POC SIGNIFICATIVES

Fora d'aquests tres casos, les variacions a les 33 empreses de l'IBEX 35 que ja han presentat els seus comptes -Inditex i Merlin ho faran al setembre- són modestes. S'imposen, això sí, les millores, que es donen en 17 empreses, davant de les nou que han vist caure el seu preu objectiu. Com a mostra de l'absència de canvis de rellevància, la millora mitjana amb prou feines se situa al 0,03% durant l'últim mes.

A més dels casos esmentats, Arcelor i Abertis es desmarquen amb increments del 2% en el preu objectiu del consens de mercat, fins als 26,08 euros i als 15,98 euros, respectivament.

Pel que fa a les retallades, a molta distància de Siemens Gamesa venen Mapfre i Sabadell, totes dues amb un descens de lü1,6%, fins als 2,95 euros i als 18,3 euros, respectivament.

Entre els 'blue-xips' de l'índex, Telefónica és el millor parat. Segons les dades de FactSet, el consens de mercat ha millorat el seu preu objectiu un 1,2% des de finals de juliol, fins als 10,66 euros. El segueix BBVA, amb un augment de l'1%, fins a 7,38 euros. Banc Santander pateix el cas contrari, amb un descens de l'1%, fins a 6,02 euros. I Repsol i Iberdrola no reflecteixen canvis, de manera que els seus preus objectius segueixen als 14,62 euros i als 7,29 euros, respectivament.

La reacció dels analistes als comptes semestrals concorden amb les dels inversors, als quals l'última collita de resultats també deixat freds. L'IBEX roman en l'atonia que l'acompanya durant els últims mesos. Va tancar juny als 10.444 punts, va acabar juliol als 10.502 punts i ara afronta el final d'agost al voltant dels 10.400 punts.

Últimas noticias