L'Ibex tanca una setmana negra, retrocedeix un 20,8% les últimes cinc sessions

El selectiu espanyol va registrar ahir la major caiguda en un dia de tots els temps

Per

Bolsamania | 13 mar, 2020

Actualitzat : 17:51

L'Ibex ha tancat amb una pujada del 3,73% després d'haver-se disparat un 10% aquest divendres (7.001 punts) després de registrar ahir la major caiguda de la seva història (-14%) i que Wall Street perdés un 9% i visqués la seva pitjor jornada des de 1987. El selectiu espanyol ha començat a desinflar-se després de fer-se públic que Pedro Sánchez ha declarat l'estat d'alarma.

Les pujades d'aquest matí s'han produït després que la CNMV anunciés anit la decisió de prohibir les posicions curtes per a detenir la sagnia i evitar un 'divendres negre' i la seva mesura està tenint efecte. De tota manera, La situació de caos mundial pel coronavirus no cessa i la por i la volatilitat dominen el mercat. A Europa, les borses van demostrar la sessió passada, com a mínim, que no confien en Christine Lagarde, mentre que ja són 62 els països que han posat restriccions d'entrada a espanyols, al mateix temps que continuen augmentant els casos aquí. De fet, cada vegada són més els membres de la classe política infectats.

Els inversors esperaven i volien una baixada de tipus per part del BCE després que la Reserva Federal (Fed) i el Banc d'Anglaterra, així com altres bancs centrals, l'hagin dut a terme aquests últims dies. No obstant això, el Banc Central Europeu va decidir que aquesta no era la via i això no va agradar gens. Els analistes, malgrat tot, aplaudeixen que no s'hagi optat per aquesta opció i en canvi s'hagin aprovat 120.000 milions més de QE i un finançament addicional. Ho qualifiquen de "moviment intel·ligent" perquè "toca les tecles correctes" davant aquesta crisi.

A Wall Street també regna l'optimisme i quan tanca el mercat europeu està rebotant un 5%. Això després que ahir la negociació fos suspesa durant 15 minuts davant la desfeta que van sofrir les borses. El discurs de Donald Trump del dia previ, amb una bateria de mesures contra el coronavirus que van causar l'efecte contrari i van posar nerviós tothom, va fer que els índexs s'estimbessin i sofrissin el seu major enfonsament des del crash d'octubre de 1987. La Fed va anunciar injeccions de liquiditat d'emergència en el sistema financer, però ni així no va aconseguir temperar les coses.

Amb tot, l'Ibex està histèric. De moment, amb l'ajuda de la CNMV, es dispara, però caldrà veure quant dura aquesta eufòria. El selectiu perd un 25% des de principis d'any i al voltant d'un 30% des dels màxims de febrer.

Tot això, després d'una setmana que serà recordada durant molt de temps, una setmana en què l'allau de mesures va aconseguir finalment que població prengués consciència de la gravetat del coronavirus, en què la guerra de preus del petroli es va sumar al caos generalitzat, i en què una actuació del BCE que no va agradar o no es va entendre va causar el major enfonsament de la història de la borsa espanyola.

Pel que fa a la macro, aquest divendres s'ha publicat l'IPC d'Alemanya (+0,4% mensual), d'Espanya (baixa quatre dècimes de cop al febrer). A més, es coneixerà la lectura preliminar de l'índex de sentiment del consumidor de la Universitat de Michigan.

Últimas noticias