El banc central de Noruega eleva els tipus fins al 0,5% i anticipa més pujades

Els organismes monetaris comencen a endurir les seves polítiques per frenar els preus

Per

Bolsamania | 16 des, 2021

Actualitzat : 14:38

El banc central de Noruega (Norges Bank) ha elevat els tipus d'interès en un quart de punt, fins al 0,5%, per contenir la inflació, segons ha confirmat l'organisme monetari en un comunicat. A més, ha anticipat que tornarà a pujar el preu del diner al mes de març.

"Hi ha una incertesa considerable sobre l'evolució de la pandèmia i els seus efectes a l'economia. Però si els desenvolupaments econòmics evolucionen àmpliament en línia amb les projeccions, el més probable és que la taxa de política s'elevi al març", ha explicat el governador de la institució, Oystein Olsen.

Tot i que alhora, Norges Bank ha expressat "la seva preocupació pels possibles efectes econòmics de la pandèmia i les mesures de contenció en el període futur. Si hi ha la necessitat de mesures de contenció més estrictes i prolongades que redueixin l'activitat econòmica fins a la primavera del proper any, és possible que es posposin noves pujades de tipus".

D'altra banda, no ha descartat elevar els tipus més ràpid del que s'esperava: “El Comitè també està preocupat per un augment potencialment més gran del que preveuen els salaris i preus interns a causa de limitacions de capacitat i pressions persistents sobre els preus mundials. Hi ha perspectives d'una inflació persistentment alta, la taxa de política es pot elevar més ràpidament”.

"El repunt de l'economia noruega ha continuat. La desocupació ha caigut encara més i s'estima que la utilització de la capacitat està per sobre d'un nivell normal. Durant les darreres setmanes, el nombre de nous casos i hospitalitzacions relacionades amb Covid ha arribat a un nou pic des de l'inici de la pandèmia. S'espera que l'augment de les taxes d'infecció i les mesures de contenció àmplies redueixin l'activitat a curt termini", ha explicat Norges Bank.

Però "quan les taxes d'infecció disminueixin i s'alleugin les mesures de contenció, és probable que continuï la recuperació econòmica. Els preus més alts de l'electricitat han donat lloc a una inflació elevada de l'IPC, però la inflació subjacent és més baixa que la meta d'inflació. S'espera que l'augment del creixement dels salaris i la inflació dels béns importats impulsin la inflació subjacent en el futur", ha afegit l'entitat.

"La política monetària és expansiva. A l'avaluació del Comitè, l'objectiu d'estabilitzar la inflació al voltant de la meta suggereix que la taxa de política s'hauria d'elevar cap a un nivell més normal. Una normalització gradual de la taxa de política és consistent amb un nivell alta d'ocupació continuada. Les taxes d'interès més altes també ajudaran a contrarestar l'acumulació de desequilibris financers", ha argumentat el banc central noruec.

Últimas noticias