L'IBEX puja un 0,6% fins als 10.321 punts després del pas endavant al Brexit

Juncker i May han arribat a un pacte que permetria entrar a la segona fase de les negociacions

Per

Bolsamania | 08 des, 2017

Actualitzat : 18:00

L'IBEX 35, igual que la resta de borses europees, ha pujat aquest divendres amb ganes: un 0,57% fins als 10.321 punts. En l'acumulat de la setmana, el selectiu espanyol ha crescut un 2,34%. Això, després de conèixer l'acord al qual han arribat el president de la Comissió Europeu (CE), Jean-Claude Juncker, i la primera ministra britànica, Theresa May, un acord que, en ser ratificat durant la cimera europea de divendres que ve, permetrà entrar de "forma immediata" a la segona fase de les negociacions per al Brexit.

Els avenços sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) són una molt bona notícia per als mercats i per al conjunt d'Europa. Les discussions feia mesos que estaven estancades, encara que durant les últimes jornades ja es 'feia olor' d’un pacte imminent que finalment s'ha produït a primera hora d'aquest divendres. La lliura s'anima també davant les novetats i marca màxims de sis mesos davant l'euro.

Notícia clau per a una jornada especial a Espanya, perquè és festiu nacional (se celebra la festivitat de la Immaculada Concepció), encara que la borsa opera amb normalitat. El festiu d'aquest divendres se suma al d'aquest passat dimecres i forma part del llarg pont del qual estan gaudint molts espanyols.

CAIXABANK LIDERA LES COMPRES

La banca, que té un important pes en l'índex espanyol, ha estat un dels principals impulsors de les pujades d'aquest divendres. Així, Caixabank (+2,75%) ha estat el valor més alcista d'aquesta sessió, seguit de Banc Sabadell (+2,71%) i Bankia (+2,67%).

També han acabat en verd la sessió la resta de bancs cotitzats: Banc Santander (+1,79%), Bankinter (+0,93%) i BBVA (+0,63%).

Respecte a altres grans valors (o 'blue chips') del selectiu, finalment s'ha donat un signe mixt: Inditex s'ha revalorat un 0,34%, Telefónica ha tancat pla i Repsol ha caigut un 0,10% després de conèixer avui que és una de les petrolieres que menys convencen JP Morgan de cara a 2018. En concret, l'agència de qualificació ha mantingut el seu consell d’'infraponderar' i rebaixa lleugerament el seu preu objectiu fins a 13 euros des de 13,50 euros.

CAIGUDES I BORSES EUROPEES

A la banda de les caigudes, Cellnex ha estat el valor més baixista en descendir un 2,48%, seguit per Grifols (-2,57%) i Técnicas Reunidas (-1,58%).

Pel que fa a les principals borses europees, han tancat també en verd (com l'IBEX) aquest divendres gràcies a les notícies relatives a les sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Aquests augments han estat liderats per l'índex britànic FTSE 100 (amb una pujada de més de l’1%).

ESTATS UNITS

Tot i així, la jornada està sent molt interessant, no només per aquesta notícia sobre el Brexit sinó també perquè s'ha conegut la dada d'ocupació dels EUA. L'economia nord-americana ha destruït 16.000 llocs de treball al novembre respecte al mes d'octubre. La xifra de llocs de treball que s'han creat és de 228.000 respecte als 244.000 de l'última dada. Les dades que s'han fet públiques aquest divendres han superat les expectatives, ja que les previsions de la creació de llocs de treball se situaven als 200.000 contractes.

Segons Marvin Loh, expert de BNY Mellon, les xifres d'ocupació dels EUA confirmen "la fortalesa contínua del mercat laboral (nord-americà) durant la tardor i proporciona una visió oportunista per a l'inici de 2018". També assenyala Loh que "la creació de llocs de treball continua sent sòlida", ja que "més persones treballen més hores i els empresaris no necessiten pagar més per aquest treball encara".

Cal assenyalar que els inversors seguiran molt pendents dels Estats Units, ja sigui per les notícies relacionades amb la reforma fiscal, el sostre de despesa o les últimes i polèmiques decisions de Donald Trump sobre Jerusalem. Sobre el sostre de despesa, el Congrés ha aprovat un projecte de llei de finançament a curt terminin aquest dijous per evitar que aquest cap de setmana hi hagi un tancament del govern.

Últimas noticias