• La falta d'acord provocaria el tancament de l'administració
  • Des de S&P indiquen que les probabilitats que passi un tancament són escasses
0cb916

Aquest divendres és la data límit per aprovar els pressupostos als Estats Units. Si no s'aconsegueix un acord es tancaria el Govern federal. Una possibilitat que el president Donald Trump no descarta i que culpa els demòcrates d'això. I els demòcrates, a Trump i als republicans. En aquest encreuament de retrets, l'agència qualificadora S&P Global Ratings alerta que aquest escenari suposaria un important revés per a l'economia nord-americana.

"Amb això en ment, suposant que el govern creua aquesta línia, estimem que un tancament podria reduir aproximadament 0,2 punts percentuals, o 6.500 milions de dòlars, del creixement real del PIB del quart trimestre per cada setmana que duri", indica Beth Ann Bovino, economista en cap dels EUA. de S&P Global. "Atès que el tancament començaria més tard durant el quart trimestre, el creixement del PIB trimestral pot ser fins i tot més gran perquè hi hauria poc o gens de temps per recuperar les pèrdues provocades durant l'últim quart un cop es reprengui l'activitat governamental. Juntament amb això, l'activitat econòmica, incloent-hi la pèrdua de productivitat per part d'empleats governamentals acomiadats, no es podria recuperar".

S&P Global anuncia més conseqüències d'aquest tancament durant aquest període. "Les vacances i els viatges escolars es poden cancel·lar quan centenars de parcs nacionals i monuments estan tancats", indica al seu informe S&P Global. "Fins i tot alguns poden reconsiderar si és propici viatjar a casa durant les vacances a causa d'aquesta problemàtica". Però també hi ha un inconvenient més gran en joc segons els analistes de l'agència qualificadora. "El tancament i el problema per acordar el sostre de deute podrien colpejar significativament la confiança dels negocis i els consumidors", va escriure Bovino.

El president Trump ja ha dit que un tancament "podria succeir" i va culpar els demòcrates per amenaçar amb votar en contra d'un projecte de llei de despeses a menys que hi hagi canvis en algunes de les controvertides postures de Trump sobre la política d'immigració. Beth Ann Bovino indica que les probabilitats que passi un tancament són escasses. De fet, el seu informe de dimecres és una actualització d'un que va publicar a l'agost, abans d'arribar a un acord just després del Dia del Treball amb els Demòcrates per mantenir el finançament fins a mitjans de desembre.

Els inversors no semblen massa nerviosos. Les accions es van mantenir estables aquest dimecres i no queden molt lluny dels seus màxims històrics. Beth Ann Bovino va afegir que la retòrica de Trump sobre els demòcrates que volen permetre l'ingrés de més immigrants il·legals podria fer que les negociacions siguin encara més difícils. "L’impensable de sobte ha entrat a l'àmbit del que pot succeir", va escriure. Als Estats Units s'han produït 18 tancaments de Govern i els últims dos, el 1995 i 2013, van tenir una durada de 21 i 16 dies, respectivament.

Des del Congrés es busca una solució sobre el termini per finançar el govern a vèncer-se divendres. Els líders de cada partit estan dissenyant una mesura provisional destinada a proporcionar fons per a dues setmanes mentre continuen les negociacions. Això ampliaria el termini fins al 22 de desembre. Els demòcrates compten amb una llarga llista de prioritats per negociar, sent-ne la primera una solució per als 700.000 dreamers, mentre que a l'agenda republicana destaquen les partides dedicades al fre de la immigració. Les posicions són oposades i el temps escàs.

Noticias relacionadas

contador