L'IBEX tanca maig amb guanys de l'1,5% i puja un 16% el 2017

L'índex espanyol ha marcat un màxim intradia als 10.957 punts

Per

Bolsamania | 31 mai, 2017

Actualitzat : 19:33

L'IBEX 35 ha pujat un 0,03% aquest dimecres, fins als 10.880 punts. El selectiu espanyol ha pujat un 0,5% a pocs minuts del tancament, però s'ha girat a la baixa durant els últims moments de la sessió i finalment tanca el mes de maig amb guanys de l’1,53%, a prop del seu màxim anual marcat el passat 5 de maig a 11.135,40 punts. Des del començament de l’any, l'IBEX acumula un guany del 16,34%.

A més de Popular (-6,31%), que s'ha desplomat davant la falta d'ofertes fermes per l'entitat, els valors més baixistes de l'IBEX estan relacionats amb les matèries primeres. ArcelorMittal ha caigut un 3,45% i Acerinox, un 2,08%.

I entre els grans valors, BBVA ha cedit un 1,49% i Repsol un 0,57%, en una jornada molt baixa per al petroli (el Brent cau un 3,8% i perd els 50 dòlars al tancament de les places europees). Santander ha tancat amb una caiguda del 0,34%.

Per contra, després de Cellnex (+ 4,02%), impulsada per l'interès de diversos fons d'inversió en adquirir-hi una participació, Aena (+ 1,87%) i Amadeus (+ l'1,67%) han estat els valors més alcistes de l'IBEX. El conseller delegat d'Amadeus, Luis Maroto, ha assenyalat que la decisió d'Iberia i de British Airways de cobrar un recàrrec per les reserves realitzades a través de GDS no afectarà el negoci de la companyia.

D'altra banda, els analistes de JP Morgan afirmen que el grup italià Atlantia té marge per elevar la seva oferta de compra sobre Abertis (-0,4%) des dels 16,50 euros per acció fins als 17,50 euros per títol. I els analistes de JP Morgan han elevat fins a 37 euros la valoració fonamental d'Inditex (+0,17%).

Acaba el mes de maig, un mes de transició i relativament tranquil per a les borses durant el qual els índexs han optat per 'respirar una mica' després de la tensió viscuda, fonamentalment, per la incertesa pel que hauria pogut passar a França. Ara, Emmanuel Macron sembla un líder consolidat que guanya popularitat cada dia que passa (caldrà veure si es reafirma els propers 11 i 18 de juny) i les borses sembla que anticipen un estiu tranquil...

Però una cosa són les aparences i una altra, la realitat. I és que l'estiu arrenca amb un mes de juny que presenta un calendari més que ple. Bancs centrals, cites polítiques, novetats empresarials... Hi ha de tot al mes que comença demà i amb el qual l'IBEX afronta immers en un moviment lateral entre els 10.380 punts i els 11.885 punts. "Hem d'estar preparats perquè el moviment lateral, lateral-baixista de les últimes setmanes pugui prolongar-se en el temps fins que, un cop més, la banca europea decideixi donar el tret de sortida d'un altre nou impuls alcista", assenyala l'expert de 'Bolsamanía’, José María Rodríguez.

I és que, aquest dimarts van ser de nou els bancs, i més concretament Santander i BBVA que van frenar l'IBEX. Les notícies relacionades amb la incertesa política a Europa que impliquen Itàlia (s'especula amb eleccions al setembre) i Grècia (que pressiona els creditors perquè arribin a un acord al juny) no agraden, i els que primer en pateixen són els bancs. Tampoc agrada la tensió latent entre Europa i els Estats Units, que durant la jornada passada va quedar clarament representada per l'últim tuit de Donald Trump dirigit a Angela Merkel. La cancellera alemanya va dir després de la cimera del G-7 que els europeus havien de dependre més que mai d'ells mateixos i va mostrar la seva falta de confiança en el Regne Unit i els Estats Units com aliats. Trump contraataca ara (després de la seva tornada als Estats Units va reprendre la seva activitat a Twitter) amb un missatge en el qual afirma que la política comercial i militar d'Alemanya és "molt dolenta" per al seu país i adverteix que "això canviarà".

"Tenim un dèficit comercial ENORME amb Alemanya, a més que ells gasten MOLT MENYS del que haurien en l’OTAN i en coses militars. Molt dolent per als EUA. Això canviarà", va escriure el mandatari en el seu compte de Twitter.

Mentrestant, al Regne Unit, una nova enquesta -en aquest cas de YouGov- va mostrar aquest dimarts que la primera ministra britànica, Theresa May, podria no aconseguir aquesta majoria que busca a les pròximes eleccions del 8 de juny. Precisament, May va convocar les eleccions anticipades per aconseguir un fort suport que li permetés la negociació del Brexit amb la Unió Europea (UE) tenint darrere tots els respatllers possibles. No obstant això, els últims sondejos no paren de reflectir l'ascens del Partit Laborista que, encara que no guanyaria els comicis, sí que recuperaria molt del terreny perdut.

Pel que fa a la resta, la Xina ha publicat aquesta matinada bones dades macro que mostren que l'activitat de fàbrica va créixer a un ritme constant. Això, després que Wall Street tanqués ahir amb caigudes lleus del 0,15% de mitjana. En l'àmbit empresarial, cal destacar que el govern irlandès va treure al mercat un 25% de la seva participació en el banc rescatat Allied Irish Bank.

ANÀLISI TÈCNICA

"Una altra sessió tranquil·la sense implicacions xartistes de cap tipus. Una simple espelma de transició que ha intentat atacar la zona de resistència de curt termini que uneix els màxims decreixents des de principis de maig i que passa en aquest moment pels aproximadament 10.920 punts. En qualsevol cas la resistència més immediata la trobem en els màxims de la setmana passada (10.984 punts) i només si tanca per sobre deixarem la porta oberta a una tornada als màxims anuals", afirma José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"Per contra, la perforació del suport dels 10.800 punts podria portar l'IBEX 35 a posar a prova de nou el suport dels 10.564 punts i per sota i de major rellevància el suport dels 10.380 punts. Tot l'anterior dins un moviment lateral-baixista de consolidació/ajust de les alces prèvies. De cap manera estem parlant d'un sostre de mercat (en termes de mig termini), tan sols d'una parada al camí. Un moviment de consolidació de nivells (o fase de reacció) per poder atacar cotes més altes en el futur", afegeix el nostre expert.

Últimas noticias