La moratòria de les hipoteques cerca evitar que hi hagi refinançaments i creixi la morositat

S'ha establert al decret llei aprovat d'urgència per l'Executiu de Pedro Sánchez

Per

Bolsamania | 18 mar, 2020

La moratòria aprovada pel Govern per al pagament d'hipoteques dirigida als col·lectius vulnerables ha rebut el vistiplau d'associacions i experts immobiliaris, que qualifiquen la mesura com a "necessària" i "decisiva" per intentar pal·liar l'impacte que la crisi del coronavirus i l'estat d'alarma està tenint principalment en determinats sectors.

"Era absolutament necessari que una mesura així s'abordés des del públic per evitar que des de les entitats financeres només abordin el problema des d'iniciatives com els préstecs o refinançaments que generen el cobrament d'interessos addicionals per als afectats", assenyalen des de l'Associació d'Usuaris Financers (Asufin), que valora "molt positivament" la iniciativa posada en marxa per l'Executiu de Pedro Sánchez.

Considera que amb aquesta s'atén les "necessitats de preservar la integritat" i "minimitzar l'impacte de la paràlisi de l'activitat de les economies domèstiques vulnerables que està portant amb si l'extensió del Covid-19".

Una valoració positiva que coincideix amb la d'Idealista. El portal immobiliari creu que aquesta mesura va "ben encaminada per protegir les famílies més vulnerables davant l'impacte econòmic que sens dubte tindrà la pandèmia". El seu portaveu, Fernando Encinar, destaca que "ajudarà a mitigar el daltabaix a la seva situació econòmica".

"Decisiva per salvaguardar l'equilibri del sector econòmic en general i del mercat hipotecari en particular", ja que "tracta d'anticipar-se a un increment lògic de la morositat per la crisi del coronavirus". És el que opinen, per part seva, al portal immobiliari Pisos.com. En termes socials, aquesta moratòria mostra "la sensibilitat i pressió financera a la qual molts professionals i empreses estaran exposats aquests pròxims mesos a causa de l'estat d'alarma i la caiguda dràstica dels ingressos de molts negocis".

A més, el seu director d'estudis, Ferran Font, ressalta en un comunicat que el sector ha de posar el focus en el consumidor i a facilitar l'accés a l'habitatge, "especialment d'aquells que hagin perdut la feina o la generació d'ingressos de la qual s'hagi vist greument afectada per la impossibilitat d'exercir la seva activitat professional de la manera habitual".

Mentrestant, des de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), asseguren que les entitats "donen suport a l'ajornament del pagament dels préstecs hipotecaris per a les persones especialment afectades per aquesta crisi".

Aquest dimarts, el Govern de Pedro Sánchez aprovava una moratòria del pagament de les hipoteques a aquells col·lectius especialment afectats per la crisi del coronavirus, una mesura que es mantindrà vigent mentre duri aquesta situació. La congelació del pagament de les hipoteques beneficiarà a aquelles persones que hagin reduït els seus ingressos o estiguin en situació d'atur a conseqüència de l'impacte produït sobre l'economia pel coronavirus.

Últimas noticias