Francisco García Paramés obrirà la seva pròpia gestora de fons

El famós gestor compleix el període de dos anys des de que va deixar Bestinver i no podia treballar en la indústria

Per

Bolsamania | 26 set, 2016

Actualitzat : 15:55

Francisco García Paramés torna a la indústria de fons. Una cosa que es donava per fet, després de complir divendres el període de dos anys des que el 23 de setembre de 2014 va abandonés Bestinver, la gestora d'Acciona, i no pogués treballar en aquest temps en la indústria pel seu antic contracte. No obstant això, sorprèn en anunciar que crearà la seva pròpia gestora.

Així, el veterà gestor, anomenat per Financial Times com el 'Warren Buffett espanyol', ha confirmat en un comunicat que cita Europa Press que emprendrà el seu propi projecte. Per això ha iniciat ja els tràmits. La nova gestora es basarà "estrictament" en la filosofia d'inversió que va estendre a la indústria espanyola de fons i que el va fer famós, l'estil 'value' o valor.

La nova gestora es basarà "estrictament" en la filosofia d'inversió que va estendre en la indústria espanyola de fons i que el va fer famós, l'estil 'value' o valor

Durant les últimes setmanes el retorn de Paramés havia creat molta expectació, encara que els veterans de la indústria donaven per fet que recalaria a azValor, gestora que lideren altres tres ex de Bestinver com són Álvaro Guzmán de Lázaro, Fernando Bernad i Beltrán Parages. Els resultats de la jove gestora havien estat molt positius el 2016, tant en rendiments com en captació de diners, fins a gestionar més de 2.000 milions d'euros. En aquest sentit, des d'azValor reconeixien a Bolsamanía que "el mercat ha pogut interpretar que vindrà a azValor, però és una cosa que no sabem. I si algun partícip es planteja invertir en azValor per la possible arribada de Paramés, el millor és que no ho faci i que esperi a veure què decideix fer".

García Paramés va confirmar al maig que tornarà a la indústria, però no va dir com, en ser investit doctor honoris causa en Negocis per la Universitat Francisco Marroquín. Avui dilluns, per a sorpresa de molts, s'ha conegut que el seu retorn serà a través d'una gestora pròpia, de la qual no es coneix el nom ni els integrants. Per ara, l'únic confirmat és que el 4 d'octubre presentarà el llibre 'Invertint a llarg termini', editat per Deusto.

25 ANYS A LA INDÚSTRIA

Francisco García Paramés (La Corunya, 22 de desembre de 1963) és sens dubte la major celebritat del sector de gestió d'actius a Espanya. Un cop llicenciat en la Universitat Complutense de Madrid va cursar un MBA de l'IESE Business School i es va incorporar el 1989 a Bestinver Asset Management, gestora propietat d'Acciona que es va fundar un any abans.

D'aquesta manera, les vides de Bestinver i de Paramés van estar lligades durant 25 anys, fins el setembre de 2014, i tots dos noms sonaven com un de sol en el sector. Durant aquest període, Paramés es va guanyar el sobrenom del 'Warren Buffett espanyol', tan repetit les últimes setmanes a mesura que s'anava acostant l'aixecament del seu veto a treballar en la gestió d'actius.

Aquest apel·latiu no és gratuït. El famós i reeixit inversor nord-americà va popularitzar l'estil d'inversió 'value' o valor, a partir dels ensenyaments de Benjamin Graham. I el mateix va fer Paramés a Espanya, fins a convertir-se tant ell com Bestinver en la referència en aquest sentit del sector. Aquestes conviccions es basen en identificar per fonamentals empreses amb capacitat de generar valor a llarg termini. L'objectiu és guanyar el mercat seleccionant les empreses que aquest està infravalorant.

MÉS COMPETÈNCIA

La tornada de Paramés endureix la competència per ser el 'Buffett espanyol', com s'ha anomenat durant anys al gestor gallec. És a dir, en el segment 'value' o valor, que cada vegada té més jugadors. I és que des de la seva sortida de Bestinver li ha sortit més competència. L'estil 'value' predomina entre alguns dels llançaments de productes en els últims anys, que arriben des de gestores independents que "creen valor afegit", assenyala Fernando Luque, editor de Morningstar España. Lluny així dels fons que predominaven abans i que encara persisteixen que "fan gairebé gestió passiva però tenen comissions com gestió activa", lamenta Luque, i entre els quals va destacar tant algú que va fer alguna cosa diferent com Paramés.

Hi ha altres exemples destacats, com el d'Iván Martín, que va fundar Magallanes Value després d'abandonar Santander AM a 2014, o productes que superen en renda variable espanyola la mitjana de la seva categoria. És el cas de l'Iberian Value d'Alpha Plus, el W4i Iberia Opportunities de W4i Investment Funds o el Metavalor de Metagestión.

AIXÍ ÉS LA TRAJECTÒRIA DE PARAMÉS

Paramés també ha tingut anys dolents a l'anar en contra del mercat i ser fidel als seus principis, però es va tenir la paciència que no s'hagués tingut en altres gestores

Al llarg de la seva vida professional Paramés ha destacat per la seva gestió d'inversions. Tant el fons d'accions espanyoles Bestinver Bolsa com el de renda variable global Bestinver Internacional superen amb claredat els seus perseguidors si s'estableix una comparativa de la rendibilitat acumulada en 15 anys fins a setembre de 2014, data en la qual el matrimoni entre el gestor i l'entitat es va trencar.

Segons les estadístiques de la patronal Inverco, el Bestinver Bolsa va generar un rendiment anual de mitjana del 9,51% entre 1999 i 2014, molt per sobre dels seus perseguidors, que es quedaven al 8,4% en el cas de l'EDM Inversió o el 7,7% del Metavalor de Metagestión. La mitjana de la categoria es va situar en el 3,24%.

El mateix succeeix amb el Bestinver Internacional, en aquest cas amb un rendiment anual del 10,61%, davant el 9,3% del Mutuafondo Valores de Mutuactivos i del Foncaixa Multisalut de CaixaBank AM, tots ells lluny del -0,1% que va tenir de mitjana el conjunt de fons espanyols de renda variable global. "També ha tingut anys dolents a l'anar en contra del mercat i ser fidel als seus principis, però es va tenir la paciència que no s'hagués tingut en altres gestores", recorda Martín Huete, exdirector general de Caja España Fondos i de Gesduero i ara a Axon Partners Group i a Finizens.

En aquest sentit, Morningstar té dades comparables d'aquests dos fons de Bestinver, de la categoria i de l'índex de referència o 'benchmark' (MSCI Spain NR Eur o MSCI Europe NR Eur) des de 1999. Són 16 anys, comptant 2014 en el qual Paramés va estar en la gestora fins al setembre. En 13 de 16 anys el Bestinver Bolsa guanya la seva categoria, i en 12 l'índex. En el cas del Bestinver Internacional, els resultats no són gaire diferents. En 10 exercicis genera major rendibilitat que la mitjana dels seus competidors, i en 12 al 'benchmark' (veure quadre després del text).

Rendibilitat any a any del Bestinver Bolsa i el Bestinver internacional davant les seves categories i índexs de referència, entre 1999 i 2015 (l'últim any ja no hi era Paramés). En verd, quan el fons supera tots dos, en blau quan guanya un dels dos, i en vermell quan perd en les dues comparatives. Font: Morningstar. Premeu aquí per ampliar

Últimas noticias