Moltes empreses s'acullen al 'vell' ERTO per esquivar la prohibició d'acomiadar

Han de justificar l'expedient per causes productives

Per

Bolsamania | 24 mar, 2020

La nova legislació sobre els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTOs) impedeix que les empreses que els utilitzin puguin efectuar acomiadaments durant els sis mesos següents a la seva aplicació. Per evitar aquesta clàusula de manteniment de l'ocupació, hi ha companyies que prefereixen acollir-se a l'antiga normativa, encara que això suposi un major cost en cotitzacions, segons apunten diversos despatxos d'advocats.

Cal distingir entre ERTO per "força major" i per "causes productives". En el primer cas, les empreses es veuen obligades pel Govern a cessar l'activitat, a conseqüència de la crisi del coronavirus. Per exemple, això ha succeït amb les companyies tèxtils, que han estat forçades a tancar les botigues. En el segon, la decisió de cessar l'activitat és adoptada per la pròpia companyia davant la falta de recursos o proveïdors derivada també dels efectes del virus, com és el cas de les fàbriques d'automòbils.

El Reial decret 8/2020 estableix que els de "força major" es poden estalviar el pagament a la Seguretat Social, mentre que aquells que es realitzen per "causes productives" no tenen aquest dret. Amb això s'explica que la majoria de companyies que es decideixen per l'ERTO antic pertanyin a sectors als quals se'ls permet mantenir la seva activitat durant l'estat d'alarma (industrial, automobilístic, construcció...), ja que en cap cas podran gaudir dels avantatges fiscals. El seu únic benefici amb el nou procediment és la retallada dels terminis, i això fa que esperin una mica més a fer futures retallades a la seva plantilla.

ELS EXPERTS DESACONSELLEN EL 'VELL' ERTO

Tot i que habitualment les sol·licituds rebudes sí que s'ajusten al nou procediment, el soci responsable del Departament Laboral d'Eversheds Sutherland Nicea, Jacobo Martínez, entén que per tal d'evitar haver de mantenir l'ocupació, hi hagi companyies que intentin d'aplicar l'anterior normativa quan l'ERTO és per causes productives.

"En relació amb la força major, sembla improbable que les empreses tinguin intenció de seguir el procediment ordinari, ja que l'expedient específic creat per al Covid-19 inclou l'exoneració de la contribució a la Seguretat Social", puntualitza aquest expert. No obstant això, en els casos de suspensió per causes productives, "és possible que hi hagi empreses que tractin de desvincular l'ERTO del virus, atès que no se'ls aplicaria el benefici fiscal”.

En qualsevol cas, desaconsella aquesta decisió, ja que "sempre existirà el risc que hi hagi treballadors que puguin reclamar la incorrecta aplicació d'aquest procediment per entendre que les causes sí que estan relacionades amb el Covid-19”, ha afegit Martínez.

Cal destacar que els ERTOs per coronavirus, sigui quina sigui la seva causa, ofereixen una major protecció per als treballadors, que rebran la prestació per desocupació sense consumir períodes de percepció d'atur i sense necessitat de complir amb una contribució mínima.

Triar la via del 'vell' procediment no està prohibit, encara que els experts desaconsellen prendre aquest camí. És el cas del bufet Cremades & Calvo Sotelo, on estan suggerint o als seus clients que "se circumscriguin en la major mesura possible a la nova regulació", per poder accelerar el procés en un moment en què l'autoritat laboral està saturada.

Últimas noticias