Moren dues persones al Japó vacunades amb els lots de Moderna contaminats

Ara mateix no se sap si hi ha relació entre les morts i les vacunes administrades

Per

Bolsamania | 30 ago, 2021

El Ministeri de Sanitat del Japó ha informat aquest dissabte que dos homes, d'uns 30 anys, han mort dies després de rebre la segona dosi de la vacuna de Moderna contra la Covid-19 que pertanyia a un dels tres lots retirats a la setmana passada després de trobar-hi "substàncies anòmales", segons recull Reuters.

Les autoritats sanitàries han volgut aclarir que, ara mateix no se sap si hi ha relació entre les morts i les vacunes administrades, abans d'afegir que s'està treballant amb experts independents per ratificar els resultats de les investigacions.

El país nipó va prendre la decisió al passat dijous de bloquejar per precaució 1,63 milions de dosis corresponents a tres lots produïts a Espanya per la farmacèutica Rovi, responsable de la manufactura de les vacunes de Moderna fora dels EUA, que havien de ser utilitzades o s'havien inoculat ja a alguns pacients, després de trobar-hi substàncies estranyes, possiblement metàl·liques, al lot 3004667 de la vacuna de Moderna.

No obstant això, també va decidir aturar l'ús d'aquells vials amb els números de lot 3004734 i 3004956, encara que no s'hi ha trobat cap substància estranya. Aquests últims es van elaborar utilitzant la mateixa línia de producció de l'empresa espanyola.

Takeda Pharmaceutical, distribuïdor de la vacuna Moderna a Japó, així com el fabricant de la vacuna, han declarat molt important que s'investigui oficialment la relació entre les morts i les injeccions, perquè fins al moment no s'hi ha detectat cap vincle, han explicat en un comunicat conjunt emès dissabte i recollit per Bloomberg.

Rovi ha informat aquest dilluns que segueix investigant el que va passar, i ha remarcat que "fins ara, no hi ha evidències que aquestes morts hagin estat provocades per la vacuna. En qualsevol cas, està en curs una investigació formal per establir si hi existeix alguna connexió".

Recordem que dijous passat Rovi es va enfonsar un 13% en borsa després de conèixer la contaminació dels vials. Divendres va pujar un 3,9%.

Per la seva banda, el ministre de Sanitat japonès, Norihisa Tamura, va demanar divendres tant a Moderna com a Takeda que "prenguin mesures perquè no torni a succeir i per trobar-ne la causa aviat", amb vista a "evitar la preocupació de la gent que es vacuna".

Últimas noticias